skok pravednikaZašto sebi ne dozvoliti aktivno djelovanje i aktivno sudjelovanje u svom životu? Promatrati je nekada zabavno i korisno, posebno ako tako možemo nešto naučiti, ali kako bi ovladali znanjima i ostvarivali željene rezultate, potrebno je i aktivno djelovati

Strategije poslovanja ozbiljan su izazov, a posebno danas u ovim uvjetima brojnih, brzih i čestih promjena. Kako volim čitati, prije nekoliko dana sam (ponovno) pročitala tezu anonimnog autora:

“Postoje tri vrste kompanija: one koje djeluju, one koje promatraju sa strane i one koje se pitaju što se dogodilo”.

Budući da već godinama živimo uz spoznaju brojnih, brzih i čestih promjena, zapravo mi nije baš posve jasno postoje li zaista gore navedene sve tri vrste kompanija?

Međutim, kada malo detaljnije i dublje promotrim i analiziram svijet oko sebe, ustanovim da zapravo postoje. Sama ova konstatacija mi nije baš od velike pomoći, sve dok sebe i svoje klijente ne zapitam u koju od ove tri gore navedene vrste pripadamo. Naravno, nekako se gotovo podrazumijeva da svi mislimo kako pripadamo ovoj prvoj skupini koja djeluje.

A je li to baš istina? Jesmo li zaista oni koji djeluju? Jesmo li dosljedni u svojim odlukama i planovima da mi budemo oni koji djeluju? Koja je naša podloga djelovanja? Ako i jesmo oni koji djeluju, je li to baš uvijek najbolji put?

lead1U kojem smjeru djelujemo i na osnovu čega donosimo odluke o svom djelovanju?

Ma ima tih pitanja jako puno, toliko puno da se pitam jesu li mi potrebni baš svi ti odgovori?

ZDRAVI TEMELJ DJELOVANJA
(Pre)često imam priliku sresti klijente, velike i male, domaće i strane, nove i “stare” tvrtke koje nemaju jasnu, jednostavnu i razumljivo postavljenu strategiju koja bi bila zdravi temelj djelovanja.

Najčešće kroz razgovore ustanovimo kako vodeći ljudi ipak imaju u svojim vizijama i promišljanjima određene smjernice i ideje što i kamo bi htjeli doći, zašto i kako djelovati, ali obično nedostaje korak postavljanja konkretne strategije poslovanja koju bi prezentirali i približili svojim suradnicima, a onda naravno i svojim potrošačima.

Jer, ako nemamo jasno postavljenu i kvalitetno prema svom timu suradnika komuniciranu strategiju, logično je i da nemamo kvalitetnu komunikaciju prema svojim potrošačima, a koji su prema mojem uvjerenju središte našeg poslovanja.

Kada dođu otežani poslovni uvjeti i kada nam rezultati nisu u skladu s našim očekivanjima, najčešće počinjemo tražiti krivce, a vrlo rijetko smo skloni ozbiljnim, nepristranim i profesionalnim analizama kojima bi došli do korisnih zaključaka i detektiranja slabih strana, ali i pronalaženja realnog prostora za rast.

Osobnost je, kako u životu, tako i u poslovanju poželjna, ali preosobni i subjektivni pristup te nedostatak objektivnog sagledavanja situacije i traženja rješenja može na kraju voditi do preskupih grešaka ili propusta koje snose kompletne organizacije.

KONSTANTA PROMJENE
Stoga, da bi se razvijali i prilagođavali novim tržišnim uvjetima neophodno je pratiti i upoznavati nove trendove, nove navike, nove aktivnosti konkurencije, nove tržišne potencijale i otkrivati vlastite nove mogućnosti. Jer, kao što se mijenja okruženje u kojem živimo i radimo, tako se i mi sami mijenjamo, a da nekada toga nismo niti svjesni.

Dobro, strah od novoga i strah od nepoznatoga ljudima je prirodan i dozvoljen, ali ključno je ono što mi po tom pitanju poduzimamo i kako se s njim nosimo. Još je jedan uzročnik, prema mojem iskustvu, puno puta detektiran, a vješto se skriva i rijetko izlazi na svjetlo dana.

Znate koji? Zanima Vas koji? Razvija li se i u Vama? Možda je čak nabujao i potiho osvojio veliki dio mentalnog teritorija? Ovdje mislim na strah od neuspjeha. Vjerujte, govorim iz vlastitog iskustva, nije to ništa strašno. Ako ne uspijemo u nekom svom novom naumu, pa što? Ako neka naša nova ideja ne bude baš najuspješnija, pa što? Pokaže li se da smo nekada pogriješili, pa što?

Dakle, zašto dozvolimo ovom kradljivcu uspjeha da živi i ometa naše djelovanje? Zašto strahu dozvolimo da upravlja našim životima, zašto strah ometa naše nove i uspješnije poslovne strategije?

Zašto nam ovaj strah usporava ili ometa djelovanje? Pa najviše zato što mu to mi dozvolimo. Strategije poslovanja su polje za igru. Strategije poslovanja su izazovi. Strategije poslovanja su zabavne. Strategije poslovanja otkrivaju prekrasne nove mogućnosti.

ScreenShot021 Strategije poslovanja pomažu stvaranju uspjeha i učinkovitijem djelovanju.

Nije li šteta biti promatrač poslovanja i nije li šteta biti samo promatrač uspjeha? Nije li šteta biti promatrač sreće i nije li šteta promatrati, a ne djelovati u svom životu?

AKTIVNOST I PROAKTIVNOST
Odgovor na pitanje trebamo li djelovati ili samo promatrati lako možemo naći ako se zapitamo gdje smo sada i kamo želimo doći? Ako uložimo malo truda i odgovorimo samo na ova dva jednostavna pitanja, lakše i preciznije se nazire put kojim trebamo ići kako bi stigli do željenoga cilja.

Pitanje koje ja sebi, a i svojim klijentima, često postavljam je: djelujemo li aktivno u svom poslovanju i djelujemo li aktivno u svom životu? Vodimo li mi svoj život ili život ide i vodi nas kao na nekoj uzici?

Osobno zagovaram i nastojim primjerom pokazati i dokazati ono što zagovaram i savjetujem, pa tako i po pitanju djelovanja evo nekoliko osobnih i konkretnih aktivnosti na osnovu kojih sami možete zaključiti jesam li ja ona koja djeluje ;-). Mislim da djelujemo jer evo napravili smo svoju novu web stranicu.

Djelujemo, jer smo promatranjem svijeta oko sebe odlučili ponuditi i neke nove usluge, a u pripremi imamo još neke koje ćemo uskoro prezentirali na tržištu. Djelujemo, jer naš model poslovanja prilagođavamo tržišnim uvjetima. Djelujemo, jer slušamo svoje potrošače, naše klijente, njihove potrebe, planove i ciljeve, pa im nastojimo pružiti upravo ono što im pomaže u rješavanju problema i postizanju ciljeva. Djelujemo i kada u suradnji s klijentima postavljamo nove, tržištu prilagođene strategije poslovanja te potrebnih aktivnosti.

Djelujemo i kada nastojimo objektivno sagledati i analizirati nove tržišne okolnosti te im prilagoditi poslovanje. Djelujemo…

Kako sam zadnjih godinu dana imala jedno jako snažno iskustvo u obitelji, prava borba za goli život, u kojem sam vrlo aktivno sudjelovala i djelovala u cilju pomoći onome kome je to zaista bilo od životne važnosti, dozvolite mi za sam kraj ovog teksta nekoliko osobnih misli na temu djelovati, promatrati ili se pitati što se dogodilo.

Život je čudo :-). Zašto sebi ne dozvoliti aktivno djelovanje i aktivno sudjelovanje u svom životu? Promatrati je nekada zabavno i korisno, posebno ako tako možemo nešto naučiti, ali kako bi ovladali znanjima i ostvarivali željene rezultate, potrebno je i aktivno djelovati. Zato djelujmo aktivno u svom poslovanju i djelujmo aktivno u svom životu jer život je čudo :-).

nada finderle