Soba cuda, Sisak - Nikola cutuk,  Primopredajom donacije dm-a Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u četvrtak, 24. ožujka, stvoreni su preduvjeti za uređenje Sobe čuda u Sisku. Soba čuda namijenjena je senzornoj integraciji djece s teškoćama u razvoju, a omogućit će im bolje snalaženje i rješavanje izazova u okruženju.

Grad Sisak Udruzi je dodijelio prostor u samom centru Siska, a donacija dm-a omogućit će unutrašnje uređenje i opremanje sobe za terapiju.

“Cijela priča je započela u rujnu 2014. godine kada se rodila ideja o otvorenju sobe za senzornu integraciju djece s teškoćama u razvoju jer je kod nas u Udruzi oko stotinu djece. Upravo zbog toga smo uvidjeli da bi bilo dobro otvoriti senzornu sobu obzirom da se ovakav oblik terapije može dobiti tek u Zagrebu. Kroz humanitarne akcije angažirali smo cijelu javnost kako bi prikupili što više sredstava za uređenje prostora i nadamo se otvorenju naše sobe čuda najkasnije u prosincu ove godine”, izjavila je Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

dm je Sobu čuda uključio u inicijativu I zima toplo srce ima, čiji je cilj, uz pružanje podrške u vidu donacije, bio informirati građane o Sobi čuda i aktivnostima Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

“U ovu sobu već je uloženo mnogo truda, ljubavi i zajedništva. Zadovoljstvo nam je što je dm sudjelovao u realizaciji ovog malog čuda koje će napraviti veliku razliku za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Soba čuda bit će stalan podsjetnik na suradnju malih i velikih, lokalne zajednice i građana iz cijele Hrvatske s ciljem da omogućimo bolji svakodnevni život našim sugrađanima”, izjavila je Blaženka Vuić, područna menadžerica dm-a.

“Situacija koju sam zatekla kada sam postala gradonačelnica bila je da je 40 obitelji s područja grada Siska moralo odlaziti u Petrinju (Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je registrirana u Petrinji). Ipak, na sreću, uspjeli smo to promijeniti. Nema puno gradova u Hrvatskoj u kojima roditelji djece s teškoćama u razvoju mogu dijete upisati u vrtić bez problema. To je standard koji smo uveli 2013., a uz to iz gradskog proračuna se izdvaja koliko je god potrebno da djeca imaju i asistente. Veselim se što ćemo prve korisnike ovdje u Sobi čuda primiti već ove godine”, izjavila je gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček.

Dugoročni cilj Sobe čuda je osposobiti djecu i mlade za samostalan život, odnosno omogućiti im da ostvare svoje potencijale i postignu emocionalnu ravnotežu. Terapija senzorne integracije igrom i smislenim aktivnostima osposobljava polaznike za korištenje novih i korisnih pristupa rješavanja izazova koje okruženje predstavlja pred njih i tako omogućuje bolju integraciju.