pivo-u-trgovini-midiSvjetsko tržište piva poraslo je u prošloj godini za 2,7 posto zahvaljujući tržištima u razvoju, a u ovoj godini njegov bi rast trebao blago usporiti, na 2,5 posto, procjenjuje istraživačka grupa Plato Logic.

Time je grupa povisila procjenu za prošlu godinu, budući da je u rujnu procijenila rast svjetskog tržišta piva u 2011. po stopi od 2,5 posto.

“Sveukupno gledano, bolja provizorna brojka za 2011. ukazuje na daljnji stabilni oporavak i predstavlja poboljšanje u odnosu na 1,6-postotni rast u 2010. i 0,4-postotni rast u 2009. godini”, naveo je u priopćenju Platov direktor Ian Pressnell.

Ljestvica četiri najveća svjetska pivara nije se mijenjala u 2011., pa je Anheuser-Busch InBev zadržao prvo mjesto, drugo je ponovo pripalo SABMilleru, treće Heinekenu a četvrto Carlsbergu. Velika četvorka drži oko 50 posto udjela u svjetskom tržištu.

Među prvih deset nalaze se još kineski Tsingtao i Bejing Yanjing, meksički Grupo Modelo, američko-kanadski Molson Coors, japanski Kirin i turski Anadolu Efes. (H)