trgovina-namirnice-nestasica-largeProblemi u FBiH tek predstoje jer za desetak dana prijeti smanjenje proizvodnje kruha, a najavljena su i poskupljenja mlijeka, mesa i povrća

Vremenske nepogode izazvale su veću potražnju za osnovnim životnim namirnicama jer građani stvaraju zalihe, ali problemi u FBiH tek predstoje jer za desetak dana prijeti smanjenje proizvodnje kruha, a najavljena su i poskupljenja mlijeka, mesa i povrća.

Istovremeno, trgovci u RS tvrde da poskupljenja prehrambenih artikala neće biti, ali da je sada povećana potražnja za brašnom, uljem i šećerom, piše portal biznis.ba.

Izvanredno stanje u FBiH koristi se i kao prilika za dodatnu zaradu pa su tako neki trgovci u ruralnim područjima, kako tvrde u udruženjima potrošača, digli cijene pravdajući to otežanim uvjetima dostave robe. Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, kaže da ima prijava građana da trgovci podižu cijene od kada je počela elementarna nepogoda.

Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača koza i ovaca FBiH, ističe da je izvjesno da će poskupjeti meso, mlijeko i povrće, poput zelene salate i luka, s obzirom na to da je uništen dobar dio stočnog fonda i plastenika.

“Prijeti i nestašica u trgovinama, jer proizvođači ne mogu dostavljati robu do prerađivača i trgovina tako da se zalihe mesa i mlijeka smanjuju”, objašnjava Kovač.

Meho Alić, direktor marketinga tvrtke “Aspek”, koja je među vodećima u proizvodnji kruha u FBiH, potvrdio je da prijeti nestašica brašna zbog zabrane prometa vozilima težim od tri tone, a jedini pošteđen mogao bi biti sarajevski bazen s obzirom na to da tu “Klas” ima svoj mlin.

“Ako ova mjera potraje većina proizvođača neće imati dovoljno sirovina. Za naše tržište ključni su dobavljači brašna izvana. Kod nas postoje zalihe za desetak dana. Malim pekarima je lakše jer su im potrebne manje količine brašna pa ih mogu dobaviti i autima”, ističe Alić, ali tvrdi da do poskupljenja hljeba neće doći jer su se cijene sirovina na tržištu smirile, a i zbog konkurencije.

I pored blokade puteva u istočnoj Hercegovini, trgovine u Trebinju, Ljubinju i Gacku su solidno snabdjevene. U većim marketima nedostaje voća i povrća, jer nema hladnjača u kojima bi ono bilo skladišteno, pa se zalihe polako prazne.

U dućanima ljudi najviše kupuju brašno, ulje, šećer, a u Industrijskoj pekari “Inpek”, najvećem proizvođaču hljeba u istočnoj Hercegovini, kažu da brašna ima dovoljno i da se kruh redovno isporučuje. (Bankamagazin)