ma-illustration-midiČini se da će i u sljedećih nekoliko mjeseci broj i volumen kupnji i prodaja nastaviti opadanje u svojoj prosječnoj veličini i volumenu

Na temu prodajnih mjesta, krajem 2011. i početkom ove godine, kulminirala je i Agrokorova utrka za Mercatorovim policama u regiji.

Tako se u svim medijima moglo čitati i slušati o neposluhu Uprave na nalog dioničara da omoguće Agrokoru pristup podacima, kontra ponudama Mercatora za preuzimanje Pivovarne Laško, pa čak i Konzuma, Agrokorova obećanja slovenskim dobavljačima, te konačno o izjavi o odustajanju od ponude.

Premda je teško prognozirati konačni ishod ove sage, nameću se sljedeće misli; konačnim vlasnicima Mercatora (bankama) kapital je prijeko potreban, a s druge strane Agrokor nije poznat kao Grupa koja odustaje od zacrtane strategije, pogotovo ako se zna da je u samu transakciju već uložila mnogo vremena i truda.

GLOBALNA KUPOPRODAJA
Od većih transakcija za Hrvatsku je važna i prodaja StarBev grupe pivovara, uključujući i našu Zagrebačku pivovaru. Nastavak je ovo globalnog trenda kupoprodaje većih pivskih kompanija.

Za primjer, u rujnu 2011. SABMiller PLC je za 10,7 milijardi američkih dolara kupio Foster’s Group Ltd., što je bila daleko najveća transakcija u trećem kvartalu 2011. godine. Od deset najvećih svjetskih transakcija čak ih je sedam u segmentu bezalkoholnih pića i piva.

vrijednost-transakcija-u-svijetu-graf001Broj i volumen transakcija je u trećem kvartalu porastao u odnosu na drugi kvartal 2011. godine. Regionalno gledano, smanjio se broj transakcija u SAD-u i Europi, dok su Azija i Pacifik registrirali značajan rast (jedan od faktora je i povoljno kretanje tečaja Yena, pa su dvije od prve četiri najveće transakcije Japanskih pivskih kompanija Kirina i Asahia).

Čini se da će i u nekoliko idućih mjeseci broj i volumen kupnji i prodaja nastaviti opadanje u svojoj prosječnoj veličini i volumenu. Jedno od pitanja koje postavljaju Uprave i dioničari najvećih ulagača u industriji je sve češće: “Zašto ulagati baš sada?” Zbog toga se očekuje nastavak pomicanja fokusa sa zapada na istok, te osnaživanje velikih domaćih grupacija na tržištima u razvoju.

ivan-bilic-ernstyoung-potpis