swisslionPrehrambena industrija Swisslion Trebinje nastavlja s investicijama i uvođenjem novih proizvoda, trudeći se tako da ostane u vrhu konditorske industrije u BiH.

Kako je za Oslobođenje kazao Radenko Drašković, direktor za investicije u Swisslion Trebinje, izgradnja novog pogona krenula je u ožujku, kada je počela rekonstrukcija nekadašnje Tvornice navojnih alata, na čijem mjestu se sada radi proizvodna hala.

“Gradnja objekta na površini od 14.800 kvadratnih metara počela je prije tri mjeseca, a planiramo da s radovima završimo do jeseni, dok bi proizvodnja trebala krenuti do kraja godine”, kazao nam je Drašković.

Prema njegovim riječima, u novom pogonu radit će pet linija, i to linija za preradu kakao zrna, kakao maslaca i kakao praha za cijelu prehrambenu industriju Swisslion.

“Također, u novoj hali ćemo instalirati i bazni program za kremove i čokolade, liniju dječje hrane i kašica, liniju za smrznuto lisnato tijesto, te liniju za proizvodnju medenjaka”, istakao je Drašković dodajući da će dio linija u novoj hali biti premješten iz Srbije, a dio iz već postojećeg proizvodnog pogona u Trebinju.

Kad je riječ o novim radnim mjestima, Drašković je istakao da će novih radnih mjesta sigurno biti, ali još sa sigurnošću ne zna koliko, a sve zavisi i od toga hoće li se odmah krenuti s radom u tri smjene, čime će broj radnika biti i veći.

“Ono što znamo jeste da ćemo s ovom linijom značajno podići nivo dnevne proizvodnje koja u našim pogonima u Trebinju i Nevesinju iznosi oko 320 tona dnevno”, kazao je Drašković.

Inače, kako je on dodao, vrijednost građevinskih radova, odnosno adaptacije objekta je 4,5 milijuna KM, a izgradnjom objekta planirano je da i prihodi kompanije, koji su prošle godine iznosili 93,5 milijuna KM, ove godine budu veći od 100 milijuna KM, čemu će doprinijeti svakako i novi proizvodi, a Swisslion trenutno samo u Trebinju proizvodi 140 proizvoda.

Konditorski proizvodi iz Trebinja uglavnom završavaju na tržištu zemalja bivše Jugoslavije i u BiH, gdje se Swisslion, prema Draškovićevim riječima, trudi da kvalitetom i cijenom osigura svoje mjesto na tržištu i kod potrošača. (www.oslobodjenje.ba)