tdr-davor-tomaskovic-2011-largeTvornica duhana Rovinj (TDR) širi poslovanje u Rusiju, prve pošiljke cigareta počet će se u rujnu prodavati u ruskim regijama Krasnodarsk i Abhazija, nastavlja širenje poslovanja i na tržište jugoistočne Azije, a u prvom kvartalu iduće godine s radom bi trebala početi tvornica TDR-a u Iranu, investicija vrijedna 30 milijuna eura, rekao je predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković na današnjem susretu s novinarima iz Hrvatske i zemalja regije.

Tomašković je istaknuo kako će tržište regije i nakon ulaska Hrvatske u EU biti iznimno značajno za poslovanje tvrtke.

Napominjući da će ulaskom Hrvatske u EU i izlaskom iz CEFTA-e značajno porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji svoje proizvode prodaju u zemlje regije, kazao je kako je stoga iznimno važno da hrvatska Vlada već sada počne s pripremama kako bi bilateralnim ugovorima stvorila uvjete koji će te promjene ublažiti.

Naime, izlaskom z CEFTA-e carinske stope na cigaretne proizvode proizvedene u Hrvatskoj povećat će se u Srbiji sa 15 na 57 posto, BiH s nula na 15 posto, Makedoniji sa 27 na 42 posto i na Kosovu sa nula na 10 posto.

Efekti tih promjena za TDR znače oko 10 milijuna eura godišnje više plaćenih carina, kazao je.

Na tradicionalnom godišnjem druženju s novinarima iz regije, uz TDR je predstavljena i turistička divizija Adris grupe Maistra koja je u posljednjih sedam godina investirala više od 2,2 milijarde kuna u izgradnju novih i obnovu postojećih objekata te u razvoj komplementarnih sadržaja, kazao je predsjednik uprave Tomislav Popović.

Najavio je kako se ovih dana otvara novi hotel Lone, prvi design hotel s pet zvjezdica u Hrvatskoj u čiju izgradnju je uloženo 50 milijuna eura, što ga čini najvećom ovogodišnjom greenfield investicijom u hrvatski turizam.

Jedinstvenom hologramskom prezentacijom “Inovativnost kao pokretač razvoja” novinarima su predstavljene i inovacije TDR-a, odnosno njegovi novi proizvodi. (H)