Dekor naslovnicaBlagdansko doba bez kolačića je poput božićnog drvca bez ukrasa. Upravo je miris domaćih kolača jedna od prvih asocijacija na lijepe blagdanske trenutke provedene u toplom obiteljskom okružju.

Dr. Oetker, specijalist za proizvode za pripremu i dekoraciju kolača, proveo je istraživanje koje je pokazalo da Hrvati za blagdane najradije pripremaju tradicionalne kolače, da posežu za starim obiteljskim receptima i da najviše uživaju u dekoriranju slastica.

Usporedbe radi, istraživanje koje je Dr. Oetker proveo u Njemačkoj i Sloveniji je pokazalo da Nijemci najčešće pripremaju suhe i sitne kolačiće i kekse koji se izrezuju u razne oblike uz pomoć prigodnih modlica, dok su Slovencima odmah nakon vanilin kiflica omiljene fritule i kroštule.

Čak svako treće domaćinstvo u Hrvatskoj za blagdane priprema mađarice, vanilin kiflice te orahnjače i makovnjače. Zanimljivo je da se vanilin kiflice podjednako pripremaju i u mlađim i starijim domaćinstvima, dok su makovnjače i orahnjače ipak češće djelo iskusnih domaćica – populacije starije od 55 godina i to prije svega u Sjevernoj Hrvatskoj i Zagrebu. U Slavoniji su po popularnosti odmah nakon mađarica tradicionalne medvjeđe šape.

NA DRUGOM SU MJESTU KREMASTE PITE
Top10_kolacici-01-01U drugoj grupi po važnosti u Hrvatskoj su kolačići poput bijele i medene pite, raznih kuglica i kiflica. Šarene prhke keksiće i klasične medenjake u razne oblike izreže čak 12% Hrvata i ta je aktivnost vrlo učestala kod obitelji s djecom – jer je njihovo dekoriranje najzabavniji dio blagdanskih priprema. Fritule su već tradicionalno od posebne važnosti u čak 25% domaćinstava u Dalmaciji.

STARI OBITELJSKI RECEPTI NE GUBE NA VAŽNOSTI
Istraživanje je također pokazalo da Hrvati za pripremu blagdanskih kolača rado koriste stare obiteljske recepte. Čak 58% ispitanika koji pripremaju slastice kaže da pri njihovoj izradi nastavljaju stare obiteljske tradicije, a 44,2% vodi se iskušanim maminim ili bakinim receptima. Skoro jedna trećina ispitanih pri kuhanju koristi svoju omiljenu kuharicu, a oni mlađi (od 15 do 34 godina) recepte pronalaze na internetu. Starija generacija (od 55 do 64 godina) koriste časopise s receptima.

Čak 59% Hrvata barem povremeno izrađuje kolačiće, a u tom postotku prednjače žene (91%)nad muškarcima (24%). Najveći postotak onih koji peku kolačiće živi u Dalmaciji (32%) i Slavoniji (30%).

Poseban interes za pripremu kolačića pokazuje mlađa populacija koja jedva dočeka blagdansko razdoblje kako bi ispekla nekoliko vrsta slastica te ih poklonila najmilijima. Kad se prime valjka i lima za kolače, svi se slažu da im je pri vrhu omiljenih zadataka maštovito dekoriranje koje smatraju najzanimljivijim i najvedrijim dijelom pripreme kolačića.

Kao  vodeća tvrtka na tržištu jestivih dekora, Dr. Oetker u svom bogatom asortimanu nudi brojne proizvode za maštovito ukrašavanje, među kojima su i novi proizvodi Dr. Oetker Fondant u zelenoj i crvenoj boji, Mini dekor pahuljice, zelena drvca i srebrne perle uz pomoć kojih će vaše blagdanske slastice postati prava mala kulinarska umjetnička djela.

PROMO