podravka-zdravi odmorDilemu treba li u školi jesti zdravo ili ne, učenici I. OŠ iz Varaždina riješili su u korist zdravih obroka. Iako vole pizzu, hamburgere i čokoladu, prihvatili su argumente Luke Nižetića, ambasadora projekta Zdravi odmor i Podravkine nutricionistice Maje Vidaković da školska prehrana mora biti uravnotežena i sadržavati namirnice bitne za pravilno odrastanje djece poput žitarica, voća, povrća, ribe i mliječnih proizvoda.

Gotovo jednoglasno stali su na stranu afirmacijske grupe u Spikaonici koju je u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom organizirao Večernji list.

“I pizza može biti zdrava ako se pripremi od integralnog brašna s puno povrća i umaka od rajčice. Ja sebi rado spremam takvu pizzu, ali ne svaki dan, nego nastojim jesti što raznovrsnije. Za razliku od mene koji u školi uopće nisam imao organizirani školski obrok, vi imate sreću što u vašoj školi radi školska kuhinja i što vaša ravnateljica, učitelji i kuhari vode računa da ta prehrana bude zdrava”, rekao je Luka Nižetić.

Prema receptu iz školskih jelovnika, Luka je uz pomoć Podravkinih promotora kulinarstva i malih kuhara iz škole pripremio ragu s piletinom, povrćem i tjesteninom kojim je počastio 230 učenika. Djeca su mu odala priznanje za kulinarsko umijeće te čak i zapjevala s njim.

Kulinarski savjeti popularnog pjevača mogu se naći na web stranici Zdravi odmor (www.zdraviodmor.hr) na kojoj se nalazi i niz korisnih tekstova o prehrani djece s ciljem edukacije djece, roditelja i nastavnika. Projektom Zdravi odmor Podravka nastoji širiti svijest o važnosti školskog obroka, o  potrebi njegove usklađenosti s pravilnom prehranom te  doprinijeti poboljšanju prehrambenih navika učenika.