Tvrtke u djelatnosti trgovine prijavile su u srpnju čak 2,83 milijarde kuna više isporuka nego u istom mjesecu prošle godini, pokazala je to usporedba PDV obrazaca.

Riječ je o malim, srednjim i velikim pravnim osobama u djelatnosti trgovine na veliko i na malo, a ti podaci ne govore o tome da su građani Hrvatske ove godine krenuli u veću potrošnju, kao ni turisti kojih je ovog srpnja čak bilo i manje nego lani, već su oni posljedica fiskalizacije.

U Poreznoj upravi Novi list doznaje i to da je promet kod malih pravnih i fizičkih osoba povećan za čak 40 posto. Oni su u srpnju prošle godine prijavili isporuke vrijedne nešto više od pet milijardi kuna dok je ove godine prijavljeni promet veći za čak dvije milijarde kuna i prešao je sedam milijardi kuna.

Kod malih pravnih osoba u trgovini promet se povećao za čak 1,3 milijarde kuna. Lani su prijavili 3,4 milijarde kuna oporezivih isporuka, dok je u istom mjesecu ove godine kroz njihove fiskalne blagajne registrirano čak 4,7 milijardi kuna oporezivih isporuka.

Nastavljen je i trend većeg prometa u ugostiteljstvu, što je sektor u kojem je Ministarstvo financija uvelo prve fiskalne blagajne. U srpnju su kafići i restorani koji su registrirani kao obrti prijavili 64,46 posto više prometa nego u istom mjesecu prošle godine.

Lani je njihov promet bio 422 milijuna kuna dok je ove godine za čak 272 milijuna kuna veći i iznosi 695 milijuna kuna. To znači da je u trgovini i ugostiteljstvu oporezivi promet u srpnju bio veći za gotovo 3,1 milijardu kuna.

Veći prijavljeni promet u trgovini i ugostiteljstvu ne znači da je prihod od PDV-a u dosadašnjem dijelu godine nadmašio prošlogodišnji. Država je u osam mjeseci ubrala 26,4 milijarde kuna PDV-a što je 335 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine, priznali su iz Ministarstva financija.

Objasnili su i da je razlog tomu novi način u plaćanju PDV-a, zbog ulaska Hrvatske u EU, jer se više PDV ne naplaćuje kod uvoza robe iz država članica. Tako tvrde da je u kolovozu došlo do jednomjesečnog pomaka plaćanja ovog poreza u iznosu od 1,4 milijarde kuna. Taj će se porez naplatiti već u ovom mjesecu.

Međutim, država neće do kraja godine nadoknaditi 1,8 milijardi kuna manje naplaćenog poreza na dobit, što je kako objašnjavaju iz Ministarstva financija posljedica poreznih olakšica što su ih dobili poduzetnici jer u slučaju reinvestiranja dobiti ne moraju plaćati taj porez. Oni su dobit reinvestirali uglavnom kroz dokapitalizaciju društava. (Novi list)