Izvještaj o održivosti tvrtke Henkel sadrži podatke o napretku vezanom uz okoliš i društvo koje je tvrtka postigla u 2014. godini. Izvještaj naglašava aktivnu uključenost zaposlenika diljem svijeta i napredak tvrtke u dosezanju cilja vezanog uz održivosti predviđenom za 2030. godinu.

“Jasna strategija održivosti tvrtke Henkel pokazala se kao iznimno učinkovita omogućivši nam ostvarenje četiri od pet ciljeva čak godinu dana prije zadanog roka”, istaknula je Kathrin Menges, izvršna dopredsjednica odjela za ljudske resurse i predsjednica Vijeća za održivost tvrtke Henkel.

Ona je pritom poručila kako zaposlenici imaju ključnu ulogu u ostvarivanju ovih uspjeha te će se nastaviti oslanjati na njihovu predanost i stručnost kako bi potaknuli daljnji razvoj.

Dugoročni cilj strategije predstavljene 2012. godine je postići više s manje te do 2030. godine povećati učinkovitost resursa s faktorom 3. Cilj tvrtke Henkel bio je popraviti odnos između vrijednosti koje stvara i utjecaja na okoliš za 30% u pet godina, od 2011. do 2015. godine.

Do kraja 2014. godine, tvrtka Henkel ostvarila je značajan napredak s poboljšanjem energetske učinkovitosti za 20%, potrošnje vode za 19%, volumena otpada za 18% (22% isključivši građevinu i otpad od rušenja) te sigurnosti na radu za 25%.

Tvrtka želi poboljšati svoju izvedbu i u 2015. godini te već radi na određivanju privremenih ciljeva za 2020. godinu. Ističu kako svoj vodeći položaj na području održivosti ne vide samo kao odgovornost, već kao način na koji neprestano mogu jačati svoju konkurentnost.

Tri strateška principa su ključna za provođenje strategije održivosti: proizvodi, partneri i ljudi. Tvrtka Henkel usmjerava se na razvoj proizvoda koji pružaju veću vrijednost i bolju izvedbu, a imaju manji učinak na okoliš. Cilj tvrtke, kako se navodi, je zajedno s partnerima poboljšati proizvod duž cijelog lanca vrijednosti. Ključno za postizanje ambicioznog cilja Henkela do 2030. godine je aktivna uključenost zaposlenika.

Program tvrtke Henkel “Ambasadori održivosti” je važan alat u ostvarivanju tog cilja. Ovaj program zaposlenicima omogućuje jasan uvid u to što je održivost i omogućuje im da važnost održivosti prenesu na suradnike, dobavljače, kupce, potrošače i djecu u školi.

Od pokretanja programa u srpnju 2012. godine, više od 3.800 zaposlenika u 70 zemalja postalo je ambasadorima te su svoje znanje prenijeli na 36.000 školske djece u 37 zemalja.

Postignuća tvrtke Henkel na području održivosti ponovno su prepoznata 2014. godine kada je tvrtka zauzela vodeća mjesta na raznim nacionalnim i međunarodnim listama i indeksima održivosti.

Tvrtka Henkel uvrštena je u Dow Jones indekse održivosti od njihovog predstavljanja 1999. godine te je osam puta bila rangirana kao vodeća tvrtka u industriji. Tvrtka Henkel 14 godina za redom uvrštena je i u etički indeks FTSE4 Good.