Najzastupljeniji kućni ljubimci, psi i mačke, moraju dobivati hranu bogatu proteinima različitog porijekla te ugljikohidratima, vitaminima, mineralima i ostalim dodacima ovisno o dobi i potrebama. Količina preporučene hrane ovisi o veličini, starosti i aktivnosti životinje. Pravilan omjer i količina unesenih hranjivih tvari ključni su za održavanje dobre tjelesne kondicije s kojom dolazi i dobro zdravstveno stanje životinje.

Imati kućnog ljubimca, složit će se svi koji dijele to radosno iskustvo, pravo je veselje jer životinje svojom privrženošću i bezuvjetnom ljubavlju obogaćuju život svojih ljudskih suputnika. Interakcija s ljubimcima korisna je za fizičko, socijalno i emocionalno blagostanje ljudi pa ne čudi da oni zauzimaju posebno mjesto u srcima i životima njihovih vlasnika. Znanstvenici su dokazali da ljudsko tijelo prolazi kroz promjene za vrijeme druženja s ljubimcima – snižava se razina hormona stresa kortizola, a stvara se spoj serotonin koji vezujemo uz dobrobit organizma. I samo 15 do 30 minuta dnevno s mačkom ili psom ublažavaju tjeskobu i rasterećuju stresa. Primijećeno je čak i da tek promatranje ribica u akvariju ima sličan ili isti učinak.

Iako je međusobna ljubav jedan od najvažnijih aspekata odnosa čovjeka i njegovog kućnog ljubimca, kao i u svakoj vezi, i ona prolazi kroz želudac. Osnovne zakonitosti prehrane životinja koje najčešće odabiremo za kućne ljubimce objašnjava Vlatka-Antonija Csik, doktorica veterinarske medicine iz Veterinarske ambulante Ljubimac.

“Na tržištu je danas više tipova hrane za mačke i pse kao najzastupljenijih kućnih ljubimaca. Imamo suhu hranu odnosno brikete, mokru hranu ili konzerve te svježu i smrznutu kuhanu hranu. Odabir ovisi o dobi životinje, veličini i vrsti te njenoj aktivnosti, ali ponekad ovisi i o željama vlasnika pa i same životinje”, uvodno objašnjava dr. Csik.

Psima i mačkama je zajedničko da jedu hranu bogatu proteinima različitog porijekla te ugljikohidratima, vitaminima, mineralima i ostalim dodacima ovisno o dobi i potrebama. Ključno je odabrati visokokvalitetnu hranu i pratiti kako se životinja ponaša – ima li dovoljan prirast, kakvi su joj stolica, dlaka, nokti i opće stanje. U prvoj godini života ne preporučuje se kao osnovu prehrane primjenjivati kuhanu hranu jer je teško izbalansirati pravilan odnos hranjivih tvari potrebnih za rast i razvoj mlade životinje. Jednostavnije je kupiti gotovu hranu s uravnoteženim sastojcima, primjerenim pasmini i dobi.

DNEVNE KOLIČINE
Koliko hrane psi i mačke trebaju dnevno ovisi o veličini, starosti i aktivnosti životinje. Generalno je pravilo da štene ili mačić trebaju više hrane odnosno kalorija od odraslih ili starijih životinja, a aktivniji odrasli psi velikih pasmina trebaju više kalorija od manjih pasmina koje više vremena provode kod kuće. Vrlo aktivni psi također trebaju hranu jako bogatu proteinima i kvalitetnim ugljikohidratima. “Važno je da se životinjama ne daje previše kalorične hrane da ne bi postale pretile i razvile zdravstvene probleme i bolesti. Na svakoj vreći ili konzervi hrane jasno stoji kolika je dnevna potreba za određenu skupinu životinja po starosti i veličini. Preporuke svakako treba poštovati, ali uz redovitu kontrolu potrebno je pratiti i kilažu životinje te zdravstveno stanje i kondiciju. Također, potrebno je imati na umu i količinu poslastica koju ljubimac uzima dnevno jer one mogu uvelike povećati količinu unesenih kalorija. Treba ih davati u posebnim trenucima odnosno kao nagradu, a ne kao dio svakodnevne normalne prehrane”, upozorava dr. Csik.

Mlade životinje nakon odvajanja od majke i mliječnih obroka polako počinju sa starterom odnosno prehranom bogatom bjelančevinama, vitaminima i mineralima u optimalnim omjerima koja osigurava pravilan rast i razvoj njihovih kosti i zglobova. Stariji psi i mačke trebaju manju koncentraciju bjelančevina i masti u prehrani, no potreban im je veći udio vitamina (najviše C i E) te željeza, bakra i cinka. Potreban im je i nešto veći udio ugljikohidrata jer stariji psi imaju sporiju peristaltiku pa im vlakna u hrani podržavaju dobru probavu.

Dnevne kalorijske potrebe pasa manjih pasmina težine do 4 kg su oko 210 kcal, pas od težine od 4 do 10 kg treba 500 do 590 kcal na dan, onaj od 10 do 20 kg 800 do 900 kcal, dok pas od 40 do 60 kg može dnevno pojesti hrane vrijednosti od 2000 do 2800 kcal.

Mlađe životinje odnosno štenci i mačići jedu češće, čak četiri do šest puta dnevno, a odrasle životinje jedan do dva puta na dan. “Mačke obično imaju cijeli dan hranu na raspolaganju pa jedu kad žele, ali kod takvog tipa hranjenja treba paziti da se ne pretjera s količinom hrane koja se stavlja u zdjelicu kako se životinja ne bi udebljala”, ističe dr. Csik dodajući kako posebno treba paziti da dnevnu preporuku proizvođača ne dajemo više puta dnevno mački ili psu, već da ju podijelimo u više obroka ovisno o starosti životinje ili navici psa odnosno mačke.

O načinu prehrane ovisi probava svakog ljubimca što posredno utječe na njegov pravilan razvoj i zdravlje. Životinjama treba odrediti raspored hranjenja i njega se držati. Ako je u jednom kućanstvu više različitih životinja, od ključne je važnosti odvojiti zdjelice primjerice pasa i mačaka jer se sastav hrane razlikuje pa konstantno miješanje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pogotovo u mačaka. Također, ne preporučuje se ostavljati nepojedenu hranu u zdjelicama, naročito ako je to svježa ili konzervirana hrana, jer se ona na višim temperaturama može pokvariti. Svako kućanstvo ujedno za životinje treba imati i stalno dostupne zdjelice sa svježom vodom, savjetuje veterinarka Csik.

ZABRANJENA HRANA
U našim se krajevima uvriježio običaj hranjenja mačaka kravljim mlijekom, a pasa kostima preostalim od ljudskih obroka. Kosti, pogotovo svinjske i pileće, nikako se ne preporučuje davati psima jer mogu izazvati probavne probleme kao što su zapletaj ili puknuće crijeva te upalu potrbušnice što može dovesti i do smrtnog ishoda. Psima ne treba davati niti čokoladu, grožđice, slanu hranu kao što su suhomesnati proizvodi ili punomasni sir, orašaste plodove, luk, češnjak, kavu ili čaj te alkoholna pića. Zbog mogućeg prijenosa bakterija i parazita nije dobro hraniti ih niti sirovim iznutricama kao ni jajima. Pirjana, pržena, jako začinjena hrana, roštilj, razne kobasice i hrenovke, salame, kolači i pekarski proizvodi mogu izazvati ozbiljne gastrointestinalne poremećaje i proljeve pa se također ne preporučuju davati psima i mačkama. Dodatno, mačkama nedostaju neki probavni enzimi pa im nije preporučljivo davati kravlje mlijeko.

Ono što psi i mačke smiju, i što je preporučljivo u prehrani, su termički obrađeni proteini životinjskog porijekla kao što su piletina, junetina, puretina, pa zatim meso kunića i ribe. Od voća mogu im se davati banane, jabuke, kruške, dinje i lubenice, a od povrća kuhani krumpir, mrkva, mahune, brokula i grašak. Sve te namirnice moraju biti pomiješane i ne u prevelikoj količini.

UTJECAJ NA ZDRAVLJE
Zdrava prehrana uvelike utječe na cjelokupno stanje životinje. Odgovarajući kompleks hranjivih tvari koje joj pruža uravnotežena prehrana smanjit će pojavu raznih bolesti i osigurati dobru bazu za rast i razvoj.

Bjelančevine su bitne za obnovu stanica i ugradnju u mišićnu masu pa njihov postotak mora biti viši u prehrani mlađih i vrlo aktivnih pasa.

“Mačke su obligatni mesojedi što znači da obavezno u svojoj svakodnevnoj prehrani moraju dobiti bjelančevine životinjskog porijekla. Udio tih bjelančevina u njihovoj je prehrani puno viši nego u pasa. Psi, s druge strane, mogu biti i vegetarijanci”, ističe nadalje dr. Csik.
Hranjive tvari bez kojih mačke ne bi mogle živjeti su taurin, bitan za rad srca i organa vida, arahidonska kiselina za zdravlje kože i dlake te vitamin A za dobar imunitet kože i dobar vid.

Ugljikohidrati su drugi ključan sastojak svakodnevne prehrane pasa i mačaka jer blagotvorno djeluju na probavni sustav te pojačavaju imunosni odgovor organizma. Žitarice su nadopuna bjelančevinama životinjskog porijekla i predstavljaju izvor vrijednih hranjivih tvari što utječe na nutritivni profil formule.

I na kraju, tu su vitamini i minerali u prehrani neophodni za pravilno funkcioniranje cijelog organizma. Svaka nestašica može biti uzrok pojave nekih bolesti te utjecati na slabiji razvoj i rast životinja. “Pravilan omjer i količina unesenih hranjivih tvari ključni su za održavanje dobre tjelesne kondicije i težine dok nepravilna prehrana može dovesti do mnogih zdravstvenih problema koji će smanjiti kvalitetu i dužinu života psa i mačke”, ističe dr. Csik.

BOGATA PONUDA
Savjete veterinara slijedi sve veći broj vlasnika kućnih ljubimaca svjesnih svih dobrobiti pravilne i uravnotežene prehrane. Zahvaljujući suradnji s veterinarskom strukom nastale su i brojne gotove formule hrane koje možemo naći na policama trgovina. Iz tvrtki proizvođača i predstavnika pojedinih brendova potvrđuju kako vlasnici sve više brinu o ispravnoj prehrani svojih ljubimaca.

U asortimanu Nestlé Purina PetCare više je od 350 proizvoda različitih brendova koji uzimaju u obzir tip kućnog ljubimca, veličinu, starost i njihove specifične potrebe. “Kontinuirano radimo na inovacijama i dopuni asortimana, pogotovo kada je riječ o sastojcima, pa se tako u našim proizvodima može pronaći značajan udio mesa, laneno ili maslinovo ulje te komponente poput kolostruma ili spiruline koji podižu imunitet”, naglašava Daria Milolož, brand manager Nestlé Purina PetCare.

U Nestléu procjenjuju kako u Hrvatskoj, kao važan član kućanstva, živi 300.000 mačaka i 380.000 pasa. Kako bi poticali odgovorno vlasništvo kroz društveno odgovornu kampanju u sklopu projekta “pazi.mazi.voli.”, u suradnji s Udrugom Indigo, prošle su godine pomogli udomljavanju više od 450 pasa. Odgovornom vlasništvu kućnih ljubimaca od malena uče djecu kroz produkciju edukativnih filmića “Pet school” te kazališnom predstavom koja je u redovnom programu Male scene.

Obvezavši se da će do 2025. godine 100% njihovih pakiranja biti moguće reciklirati ili ponovno upotrijebiti, u Nestléu također žele educirati vlasnike kako pravilno zbrinuti otpad. Ne manje važno, ističu u ovoj tvrtki, velika većina njihovih proizvoda je bez umjetnih bojila, konzervansa i aroma što zadovoljava preferencije vlasnika za što kvalitetnijom hranom.

U tvrtki Vitakraft, koja je na našem tržištu od 1996. godine, najzastupljeniji je istoimeni brend koji pokriva gotovo sve segmente brige za ljubimce – od prodaje hrane, poslastica pa do opreme. Uz Vitakraft u asortimanu se nalazi i Belcando (super premium hrana za pse), Leonardo (super premium hrana za mačke), Miglior Cane i Gatto (hrana za pse i mačke), Bogar (biocidni antiparazitni program te dentalna higijena), Imac (krletke i razni transporteri) te Flexi (poznati brend automatskih vodilica).

“Posljednjih godina sve je izraženiji trend humanizacije kućnih ljubimaca što znači da ih se sve više tretira kao ravnopravne članove obitelji. Takav odnos prate i drugačiji trendovi prehrane koji podrazumijevaju da i ljubimci dobivaju sve više hrane uzgojene po principima organskog uzgoja, a u njihovu se prehranu uvrštava i superhrana”, naglašava Miroslav Capan, voditelj prodaje u tvrtki Vitakraft. Dodaje kako je kod prehrane ljubimaca najvažnije pažljivo čitati sastojke gotove hrane i udjele pojedinih hranjivih tvari u njoj te prehranu prilagoditi dobi, aktivnosti i zdravstvenom stanju ljubimca.

POTREBE LJUBIMACA
Da je kod odabira hrane najvažnije čitati deklaraciju proizvoda i pažljivo proučiti što se nalazi u pojedinom pakiranju, slaže se i Edvard Varda, direktor i vlasnik tvrtke ZOO Hobby. “Treba birati proizvode s istaknutim udjelom svježeg ili smrznutog mesa, a s manje mesnih nusproizvoda”, upozorava Varda dodajući kako njegova tvrtka već gotovo 30 godina gradi asortiman koji zadovoljava potrebe ljubimaca, a koji uključuje hranu, opremu i veterinarske lijekove. U specijaliziranom kanalu prisutni su s brendovima koji imaju fokus na kvalitetu sastojaka (Orijen, Acana, Happy Dog/Cat Supreme, Happy Dog Natur Croq i Minkas). U veterinarskom segmentu fokusirani su na proizvode koji ljubimcima pomažu kod posebnih zdravstvenih stanja, dok su u ostalim maloprodajnim kanalima prisutni s nizom poslastica i opreme njemačkog proizvođača Trixie.

Na našem je tržištu, među inima, prisutan i proizvođač Mars sa širokim asortimanom hrane za pse i mačke. U ponudi hrane za mačke je niz proizvoda brendova Whiskas, Sheba, Perfect Fit, Dreamies i Kitekat, a za pse Pedigree, Chappi i Frolic u segmentu suhe i mokre hrane te poslastica. Nude i pijesak za mačke Catsan koji olakšava brigu za životinje koje borave u stanu.

Proizvode za njegu, higijenu i zaštitu kućnih ljubimaca nudi pak tvrtka Tosama trade. Iz svog asortimana posebno ističu PikaZoo podloge koje sprječavaju širenje neugodnog mirisa pasjeg ili mačjeg urina. Upotrebljavaju se i za zaštitu podova, sjedećih garnitura, ležajeva, prijenosnih kaveza, auto sjedala ili na tlu za zaštitu životinja u zimskim vremenima.

Dakle, ponuda hrane i sve potrebne opreme za kućne ljubimce na domaćem je tržištu i više nego bogata. O dobrobitima druženja sa životinjama rečeno je mnogo, ali ipak se ne može dovoljno naglasiti koliko igra i maženje, pa i samo promatranje životinja, može imati pozitivan utjecaj na svakog čovjeka, koliko nas opušta psihički i tjelesno, potiče na smijeh i dobro raspoloženje toliko potrebne u stresnim vremenima kojima smo svi barem povremeno izloženi.

Najmanje što našim ljubimcima možemo vratiti za svu ljubav i blagodati koje nam donose jest pravilna i odgovarajuća prehrana te dovoljno kretanja što i nama, njihovim ljudskim pratiteljima, itekako godi.