Odbor Udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore zatražio je da se trgovcima omogući rad nedjeljom. Iz Privredne komore Crne Gore su naveli da su trgovci zatražili od resornog ministarstva da se ukine članak Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se odnosi na neradnu nedjelju.

Oni su to zatražili kako bi se očuvala radna mjesta, povećao promet, gospodarske aktivnosti, ekonomski rast, sanirale posljedice ekonomske krize i pripremila turistička sezona.

Trgovci zahtijevaju da se Ustavni sud izjasni o inicijativi za ocjenu ustavnosti članka zakona koji se odnosi na neradnu nedjelju, a koju su predstavili prije više od 18 mjeseci.

Ako ne postoji spremnost državnih organa da ukinu taj članak, trgovci su predložili da se omogući da 26 nedjelja u godini bude radno i to tijekom ljetne i zimske turističke sezone, oko novogodišnjih praznika i tijekom školskih praznika.

Tvrde da gospodarstvenicima iz sektora trgovine treba omogućiti rad nedjeljom u jednoj smjeni tijekom cijele godine ili barem tijekom ljetne sezone.

Odbor je usvojio Izvještaj o radu i Informaciju o poslovanju sektora trgovine u prošloj godini, u kojoj se navodi da je ostvareni promet u trgovini na malo u tekućim cijenama bio manji 16,8 posto u odnosu na 2019. godinu.

Navode i da sektor trgovine bilježi značajan pad broja zaposlenih, i da je u 2020. bilo oko 5.000 radnika manje, što je pad od 12,3 posto u odnosu na 2019. godinu kada je u tom sektoru bilo zaposleno u prosjeku 39.834 radnika.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!