U Hrvatskim duhanima u tijeku je automatizirana sjetva duhana u stiroporne plitice za hidroponski uzgoj prijesadnica duhana, kojima će ovog proljeća na sirovinskom području u Podravini i Slavoniji biti zasađeno do 4.000 hektara.

I u ovogodišnjem sortimentu dominantna sorta je DH 17 s udjelom od 70 do 75 posto, a preostali dio zauzimaju nove sorte među kojima je najistaknutija DH 36 te u pokusnoj proizvodnji sorte iz prošlogodišnje selekcije. Sjetva duhana u 620.000 stiropornih plitica bit će završena do sredine ožujka, a hidroponski uzgoj prijesadnica traje 55 – 60 dana pa se tako prve ovogodišnje sadnje duhana očekuju početkom svibnja.

S ugovaranjem ovogodišnje proizvodnje duhana na sirovinskom području Podravine i Slavonije u Hrvatskim duhanima su zadovoljni jer je dosad ugovoreno oko 90 posto od planiranih 4.000 hektara, a za proizvođače su osigurani svi potrebni reprodukcijski materijali, kako za hidroponski uzgoj prijesadnica duhana, tako i za sadnju i uzgoj duhana u polju.

Međutim, radi smanjenja troškova sušenja duhana od proizvođača se traži da u sušnicama za duhan skupi energent zemni ili ukapljeni plin zamjenjuju jeftinijim energentom – drvnom biomasom čiji je trošak sušenja kilograma duhana 0,65 kuna, dok je trošak sušenja na plin 3,60 kuna.

U Podravini i Slavoniji tek je 87 sušnica na drvnu biomasu ili 6 posto kod 49 proizvođača, a realno je očekivati da će u sljedeće dvije godine oko 300 proizvođača prijeći na sušenje duhana drvnom biomasom.

Danas hrvatski proizvođači duhana značajno zaostaju za proizvođačima duhana u Španjolskoj gdje se koristi 90 posto, Poljskoj i Grčkoj 80, te Srbiji 60 posto sušnica na biomasu, što bitno smanjuje njihove troškove proizvodnje duhana i tako povećava konkurentnost na globalnom duhanskom tržištu. (Glas Slavonije)