Uz mjesečni pad za 3,9% realan promet u trgovini na malo tijekom siječnja nastavio je bilježiti dvanaesti mjesec zaredom pozitivne godišnje promjene. Međutim, realna stopa rasta od 2% (kalendarski prilagođeni indeksi) u odnosu na prošlogodišnji siječanj potvrđuje usporavanje dinamike rasta dijelom zbog učinka baznog razdoblja, a dijelom i zbog rasta neizvjesnosti uslijed recentnih događanja koji nepovoljno utječu na raspoloženje i očekivanja potrošača, objavili su analitičari Raiffeisen banke.

“U odnosu na prosinac 2021. promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao je za 2,5%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 2,3%. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao je za 4,3%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 4,8%”, kaže se u analizi.

Nominalne promjene, očekivano su zamjetno veće pa je prema izvornim indeksima nominalan promet veći za 10% u odnosu na siječanj 2021. (+1,9% prema kalendarski prilagođenim indeksima).

Trgovina na malo, godišnja realna promjena (Izvor: DZS, Raiffeisen istraživanja)

Godišnji porast prometa ostvarilo je svih jedanaest trgovačkih struka, ali je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na siječanj 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 25,8% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 4,6%.

“Učinak baznog razdoblja i izražen porast neizvjesnosti zbog geopolitičkih događanja, koji se ogleda u pogoršanju indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Naime, nakon pogoršanja u siječnju, u veljači su se pokazatelji povjerenja potrošača vratili na razine iz prvog tromjesečja 2020., odnosno razine najsnažnijeg ekonomskog zaključavanja (tzv. lockdowna) zbog pandemije. Snažniji inflatorni pritisci i rastuća neizvjesnost zasigurno će utjecati na suzdržavanje od potrošnje te će odgađati potrošnju luksuznih dobara, prije svega. S druge strane, možemo očekivati povećanju potražnju za osnovnim živežnim namirnicama, posebice u slučaju da trenutne (ratne) okolnosti potraju, što bi imalo pozitivan efekt na maloprodajna kretanja”, zaključuje se u analizi RBA.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!