cropakŠesnaesto izdanje festivala ambalaže FEST.A CROPAK, središnjeg stručnog događanja za ambalažnu industriju Hrvatske i regije, ove će se godine održati 14. i 15. svibnja u hotelu The Westin u Zagrebu.

Organizatori FEST.A CROPAK-a 2015 su tvrtka Tectus d.o.o., Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT i stručni časopis Ambalaža/REGprint iz Zagreba.

Generalni pokrovitelj je Svjetska organizacija za ambalažu – WPO, čiji je IatT punopravni član, a pokrovitelji su EPIC – Europski konzorcij instituta za ambalažu, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH te Hrvatska gospodarska komora.

Festival ambalaže FEST.A CROPAK već je niz godina jedini stručni skup koji na jednom mjestu okuplja korisnike i proizvođače ambalaže, dizajnere, tiskare, odnosno sve subjekte koji sudjeluju u stvaranju ambalaže od osnovne ideje pa sve do zbrinjavanja otpadne ambalaže.

FEST.A CROPAK ove godine uključuje nekoliko događanja: međunarodno savjetovanje “Trendovi u ambalažnoj industriji”, dodjelu nagrada CROPAK za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu, dodjelu nagrada REGPAK za najbolju ambalažu na tržištu regije uz izložbu svih nominiranih za ovogodišnje nagrade te obilježavanje 20. obljetnice izlaženja časopisa Ambalaža/REGprint.

Međunarodno savjetovanje “Trendovi u ambalažnoj industriji”
Međunarodno savjetovanje i ove će godine okupiti brojne domaće i međunarodne stručnjake iz područja ambalažne industrije. Kroz niz predavanja 14. i 15. svibnja bit će prezentirane vrlo aktualne teme važne za struku.

Prvi dan konferencije bit će obrađene teme vezane uz ambalažu i sigurnost hrane te uvijek aktualna pitanja legislative, ali i strukovnog nazivlja, dok će drugog dana konferencije, među ostalim, biti riječi o trendovima u proizvodnji suvremene ambalaže s aspekta svih vrsta ambalažnih materijala te o dizajnu ambalaže i percepciji potrošača.

U okviru posebne cjeline posvećene zaštiti okoliša bit će predstavljen Prijedlog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu koji će predstaviti Sanja Radović Josić iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH.

Program skupa je dostupan na internet stranici

CROPAK – nagrada za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu
Dvanaestu godinu zaredom dodijelit će se i nagrade najboljoj ambalaži na hrvatskom tržištu CROPAK  i to u sljedećim kategorijama:
Tehnička izvedba ambalaže
Ambalaža hrvatskog proizvoda/serije
Ambalaža hrvatskog proizvoda/serije – Vina
Ambalaža hrvatskog proizvoda/serije obrtnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i malih proizvođača
Dizajn (Grafički dizajn i Dizajn u cjelini)
Produžena polica – otok
EKO CROPAK za cjeloviti doprinos zaštiti okoliša s aspekta gospodarenja ambalažom  i otpadnom ambalažom
CROPAK GODINE ukupno najbolje ocijenjenoj ambalaži.

U ukupno 61 nominaciju uključeno je više od 170 proizvoda, koje ocjenjuje stručni Ocjenjivački sud eminentnih znalaca struke iz Agencije za zaštitu okoliša, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog dizajnerskog društva, Hrvatske udruge stručnjaka zaštite okoliša i prirode, Ministarstva poljoprivrede RH, Ministarstva zdravlja RH, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, saveza udruga za zaštitu potrošača “Potrošač” te iskusni stručnjaci s praksom u proizvodnji ambalaže.

Pobjednici u kategorijama bit će proglašeni 14. svibnja na svečanosti predstavljanja nominacija i  dodjele nagrada.

EKO CROPAK
Želeći ukazati na važnost zaštite okoliša s aspekta zbrinjavanja ambalaže i otpadne ambalaže te na važnost edukacije i podizanja svijesti javnosti o tom važnom području, jedna od kategorija Natječaja koja promovira upravo te vrijednosti je EKO CROPAK.

Ove su godine na natječaj prijavljena četiri cjelovita sustava gospodarenja otpadnom ambalažom na razini gradova i lokalnih zajednica s potvrđenim rezultatima u praksi te četiri edukacijska projekta. Nagrade u kategoriji EKO CROPAK ove će godine uručiti Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode RH.

REGPAK – nagrada za najbolju ambalažu na tržištu regije
Prije šest godina, a želeći pokazati dosege ambalažnih ostvarenja na tržištima regije, IatT je pokrenuo nagradu REGPAK. Na ovogodišnji REGPAK prijavljena je ambalaža iz sedam zemalja: Bosne i Hercegovine, Češke Republike, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Švicarske.

U ukupno 32 nominacije uključeno je više od 100 proizvoda koje će ocjenjivati renomirani stručnjaci iz zemalja sudionica natječaja. Pobjednik će, kao i u slučaju CROPAKA-a, biti poznat 14. svibnja.

Svi kriteriji izbora i ocjenjivanja najbolje ambalaže usklađeni su s kriterijima Svjetske organizacije za ambalažu – WPO, a s obzirom da IatT, kao član Svjetske organizacije za ambalažu, ima mandat za cijelu regiju, ambalaža nagrađena CROPAK-om i REGPAK-om izravno se može nominirati na svjetsko natjecanje WorldStar, koje nagrađuje najbolju ambalažu na globalnoj razini već gotovo 50 godina.

U posljednjih dvanaest godina šest dobitnika CROPAK-a i dva dobitnika REGPAK-a mogu se pohvaliti osvajanjem WorldStara.

20 godina časopisa Ambalaža/REGprint
Stručni časopis Ambalaža/REGprint ove godine obilježava 20 godina kontinuiranog izlaženja. Jubilej je to kojim se danas može pohvaliti mali broj tiskovina.

Sve je krenulo od ideje Drene Milijević, glavne urednice časopisa, direktorice tvrtke Tectus d.o.o. i ravnateljice Instituta za ambalažu i tiskarstvo – IatT, koja voli reći da je časopis pet projekt koji danas čini okosnicu brojnih uspješnih projekata vezanih uz edukaciju i informiranje u području ambalažne i grafičke industrije.

Časopis Ambalaža/REGprint jedini je stručni časopis u tom području u cijeloj regiji, a o njegovoj snazi i kvaliteti najbolje govori to što već 20 godina privlači pozornost i interes struke. U sklopu FEST.A CROPAK-a bit će obilježen i ovaj vrijedan jubilej, kada će dugogodišnjim stalnim suradnicima biti uručena i posebna priznanja.