Tetra Pak postigao napredak u ostvarivanju ekoloških ciljeva

Tetra Pak, vodeća svjetska kompanija u području rješenja za preradu i pakiranje prehrambenih proizvoda, postigao je prošle godine znatan napredak u ostvarivanju ekoloških ciljeva postavljenih za razdoblje do 2020. godine. Naglasak je stavljen na razvoj održivih proizvoda, smanjenje utjecaja na okoliš diljem vrijednosnog lanca te povećanu stopu recikliranja, izvijestili su iz tvrtke.

Kako bi povećao održivost ambalaže, Tetra Pak se usredotočio na povećanu uporabu obnovljivih materijala iz prirodnih izvora – primjerice, drva ili šećerne trske – koji će, uz adekvatno upravljanje, ponovno izrasti. U prosjeku, 75% Tetra Pakove ambalaže čini papir proizveden od drvnih vlakana.

Budući da posjeduje certifikat Vijeća za nadzor šuma (Forest Stewardship Council – FSC), iz tvrtke poručuju kako su odlučni u namjeri da sirovine dobavljaju isključivo iz šuma kojima se odgovorno upravlja te iz drugih kontroliranih izvora pri čemu je konačni cilj uporaba papira koji 100% odgovara standardima iz FSC-ova certifikata.

Taj je postotak porastao s 38% u 2012. godini na prošlogodišnjih 41%. Osim toga, lani je čak 32 milijarde komada Tetra Pakove ambalaže s FSC-ovom oznakom stiglo do krajnjih potrošača, što je za 5 milijardi više nego 2012. godine.

Cilj jedne od Tetra Pakovih dugoročnih težnji jest razvoj potpuno obnovljive ambalaže. Golemi napredak u tom smjeru učinjen je 2013. godine s globalnim predstavljanjem zatvarača LightCap 30, načinjenog iz polietilena velike gustoće (HDPE) koji se dobiva iz šećerne trske. Te se godine čak 1,1 milijarda komada ambalaže iz cjelokupnog portfelja našlo na tržištu s upravo takvim zatvaračima od bioloških materijala, što je gotovo dvostruko više nego 2012. godine.

Tetra Pak je postavio cilj prema kojem će razinu vlastitog utjecaja na okoliš iz 2010. godine zadržati u cijelom vrijednosnom lancu sve do 2020., istovremeno šireći poslovanje. Kako bi se postigao taj cilj, predstavljen je niz inicijativa, uključujući razvoj i reviziju računovodstvenog sustava i sustava izvješćivanja u skladu sa standardom korporativnog vrijednosnog lanca Protokola o stakleničkim plinovima.

U razdoblju između 2010. i 2013. godine Tetra Pak je smanjio emisiju plinova iz vlastitih pogona za 2.000 tona ugljičnog dioksid ekvivalenta (CO2e), ostvarivši istovremeno 12-postotni rast u broj prodanih komada ambalaže.

Tetra Pak o napretku u provedbi svog klimatskog programa izvještava javno, putem Projekta objavljivanja emisije ugljika (Carbon Disclosure Project – CDP). Godine 2013. Tetra Pak je povećao broj bodova koje ima prema CDP-u, i to sa 77 na 91, što se smatra iznimno visokim brojem bodova, posebice u usporedbi s industrijskim prosjekom od samo 49 bodova. CDP je neovisna, neprofitna organizacija koja podržava kompanije u mjerenju, otkrivanju, upravljanju i razmjeni informacija važnih za okoliš.

Godine 2013. uveli smo i brojne inovacije u opremi i uslugama, zahvaljujući kojima su korisnici mogli smanjiti svoj utjecaj na okoliš. Primjerice, pomoću uređaja Tetra Alcross RO Lite mali i srednji proizvođači sira koristeći višak vode sirutku mogu pretvoriti iz otpada u proizvod.

Tetra Vertico, nova generacija izmjenjivača topline, donosi poboljšanje energetske učinkovitosti pri grijanju i hlađenju niza pripremljenih prehrambenih proizvoda. TPMS (Tetra Pak Maintenance System) On-line omogućuje održavanje strojeva prema pojedinačnom statusu umjesto standardiziranog rasporeda, čime se znatno podiže učinkovitost i optimizira rad.

Iz Tetra Paka ističu i svoju posvećenost povećanju stope recikliranja upotrijebljene višeslojne kartonske ambalaže. Cilj je globalnu stopu udvostručiti na 40% do 2020. godine, i to kroz podizanje svijesti potrošača, razmjenu znanja i stručnosti, podupiranje infrastrukture za prikupljanje te razvoj tehnologije recikliranja.

U 2013. godini globalna stopa recikliranja Tetra Pak ambalaže dosegnula je 24,5%, a reciklirano je oko 43 milijarde komada, 4 milijarde više nego prethodne godine. Veliki je napredak u izgradnji infrastrukture za prikupljane ostvaren u Sjedinjenim Državama, gdje je stopa pristupa potrošača reciklažnoj infrastrukturi između 2012. i 2013. porasla s 41% na 48%. Drugim riječima, pristup je ostvarilo oko 7,9 milijuna novih kućanstava.

Tetra Pak potiče recikliranje u sklopu programa inovacija. Godine 2013. kompanija je predstavila Tetra Evero Aseptic 1000 Separable Top, proizvod oblikovan kako bi potrošači s kartonskog pakiranja mogli skinuti plastični vrh i dijelove reciklirati zasebno.

“Postizanje izvrsnosti u zaštiti okoliša dio je naše strategije do 2020. godine jer vjerujemo da je to ključno za budućnost kompanije i naših kupaca. Potičemo izvrsnost u zaštiti okoliša na svakom koraku našeg djelovanja, od nabave sirovina, razvoja sustava za obradu i pakiranje, do usluga i podrške koju pružamo kupcima. Upravo to je razlog što smo i dalje uspješni u ostvarivanju ambicioznih ciljeva”, izjavio je Claes Du Rietz, potpredsjednik Odjela za zaštitu okoliša kompanije Tetra Pak.

Prethodni članakLidlu Best Buy Award priznanje
Sljedeći članakOglašavanje YouTubeu odsad dostupno i u Hrvatskoj