Britansko-nizozemski proizvođač robe široke potrošnje Unilever najavio je u srijedu da će do 2030. godine isključiti petrokemikalije iz proizvoda za čišćenje u sklopu milijardu eura ulaganja u “čistu” budućnost.

Tvrtka će u formulacijama proizvoda za čišćenje i pranje u potpunosti zamijeniti ugljik dobiven iz fosilnih goriva obnovljivim ili recikliranim ugljikom iz biljaka i morskih organizama i otpada.

Trenutno većina proizvoda za čišćenje i pranje rublja, uključujući Unileverove proizvode, sadrži kemikalije koje se proizvode iz fosilnih goriva, neobnovljivog izvora ugljika.

U Unileveru očekuju da će planiranom zamjenom smanjiti ugljični otisak formulacija do 20 posto.

Namjeravaju uložiti milijardu eura u biotehnološka istraživanja i proučavanje upotrebe ugljičnog dioksida kao sirovine za dobivanje ugljika, te u kreiranje biorazgradivih i formulacija proizvoda koji omogućuju ekonomičnu potrošnju vode.

Petrokemikalije čine 46 posto ugljičnog otiska u životnom ciklusu Unileverovih proizvoda, navode iz tvrtke. Pozivaju ujedno druge kompanije da također prijeđu na obnovljive i reciklirane izvore ugljika iz biljaka, zraka, morskih organizama i otpada.

U srpnju Unilever je najavio milijardu eura ulaganja u novi fond Klima & Priroda i neto nultu razinu emisija svih svojih proizvoda do 2039. godine, više od deset godina prije roka zacrtanog Pariškim klimatskim sporazumom. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!