VijestiZemljaUprava Mirne: Ministarstvo financija nije bilo zainteresirano za izbjegavanje stečaja

Uprava Mirne: Ministarstvo financija nije bilo zainteresirano za izbjegavanje stečaja

Predstavnici Uprave Mirne i Geneze, uz predstavnike Sindikata, danas su u sjedištu Mirne u Rovinju održali Zbor radnika na kojem su radnicima još jednom poručili da je jedini cilj Uprave očuvanje radnih mjesta i egzistencije radnika, ribara i dobavljača te njihovih obitelji i nastavak proizvodnje, priopćeno je iz tvrtke.

Uprava je također istaknula da se posljednjih nekoliko dana u medijima pojavljuju i dezinformacije i neistine kojima se krivnja za mogući stečaj Mirne sa stvarnih krivaca nastoji prebaciti na Upravu Mirne. Kao jednu od ključnih dezinformacija na kojoj se, kako kažu, temelje sve optužbe na račun Uprave je da nije prihvatila navodnu ponudu Podravke za dokapitalizaciju Mirne.

“Podravka nikada i nikome nije dostavila svoju ponudu niti pismo namjere u kojem iskazuje interes za dokapitalizaciju, odnosno želju da postane strateški partner Mirne. To je jedina istina i samim time sve izjave koje su dane imaju jasan cilj diskreditiranja rada Uprave Mirne kao i svih dosad ostvarenih rezultata koje, unatoč nastojanjima, nitko ne može osporiti”, kaže se u priopćenju.

Navode pritom kako u predstečajnoj nagodbi, koja po zakonu maksimalno smije trajati 210 dana, nitko osim grada Rovinja i Geneze nije dostavio ponudu kojom želi ući u strateško partnerstvo s tvrtkom.

Ministarstvo financija, kao najveći vjerovnik, imalo je priliku sedam mjeseci predložiti ili uvjetovati strateškog partnera, podsjećaju u Mirni te dodaju kako ministarstvo ne samo da nije nikoga predložilo već se 13. siječnja nije ni pojavilo na ročištu, što prema zakonu o predstečajnoj nagodbi automatski znači stečaj. “Uprava Mirne upravo na tom ročištu uspjela je dobiti još jedan termin, 13. veljače, kako bi izbjegla stečaj. Na tom se novom ročištu, sukladno Zakonu, moglo glasati jedino o planu koji je predložila Uprava jer ni jedan drugi plan nije predan niti FINA-i, niti Vijeću, a ni Upravi Mirne.”

U Mirni komentiraju kako je teško za povjerovati da u Ministarstvu financija, koje je tvorac Zakona o predstečajnoj nagodbi, nisu znali da se planovi o kojima se glasa moraju objaviti na internetu osam dana prije glasanja te da zakon ne dopušta da se na ročištu uvjetovano glasa i mijenja ponuda. Iz tih razloga zaključuju da “ostaje upitan stvarni interes onoga tko želi stečaj i posljedično gašenje radnih mjesta i egzistencije 1000 osoba izravno povezanih s Mirnom”.

“Ne možemo pristati na tu igru jer uistinu želimo da se proizvodnja nastavi i da Mirna zadrži primat u preradi i konzerviranju ribe. Želimo naglasiti i nanovo ponoviti da smo od 2012. godine, kada smo preuzeli upravljanje Mirnom, proizvodnju konzervi podigli na rekordnih 20 milijuna što je 4 milijuna više nego godinu prije, a 2013. postavljen je novi rekord s 22 milijuna i 772 tisuće proizvedenih konzervi. Ukupni prihodi su u 2012. povećani za 27 posto, a u 2013. godini, bez obzira na ukidanje poticaja i izlazak iz CEFTA-e, povećani za još 2 posto. Izvozimo 85 posto svojih proizvoda, redovno isplaćujemo plaće i sve svoje obveze podmirujemo u roku”, istaknuto je na današnjem zboru radnika.

Stečaj Mirne još nije otvoren i o tome će odlučivati Trgovački sud po primitku zahtjeva od FINA-e s obzirom na to da predstečajna nagodba nije pozitivno izglasana. U tvrtki smatraju kako bi jedino pravedno bilo da se ponovi zadnje ročište na kojemu se glasalo o Planu restrukturiranja Mirne, ali da ročište ovaj put, kako kažu, “bude sukladno Zakonu o predstečajnoj nagodbi”.

“Sve navedeno potvrđuje da je jedini interes Uprave proizvodnja, opstojnost 252 radna mjesta kao i budućnost ribara koji zapošljavaju više od 400 članova posade na preko 50 brodova odnosno gotovo 1000 obitelji usko povezanih s Mirnom. Radimo dalje, proizvodimo i ne stajemo s radom ni u jednom trenutku”, ističe se u priopćenju.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...