Uskrsna košarica – Kupovne navike: Misija s jajima i misija bez jaja

Onoga trenutka kada se jaja smjeste u našoj košarici, šansa da ćemo produžiti do nekih kategorija višestruko se povećava u odnosu na misiju bez jaja.

GfK godinama prati razvoj uskrsne košarice te utjecaj blagdana na naše kupovne i prehrambene navike. Uskrs 2020. zatekao nas je u ozračju pandemije i potresa te je naša blagdanska košarica bila značajno drukčija u odnosu na sve prijašnje Uskrse. Uskrs 2021. u obrascima kupovine opet nalikuje pretpandemijskim blagdanima, dok je Uskrs 2022. obilježen snažnim rastom cijena hrane i padom potrošačkog optimizma koji ponovno mijenjaju kupovne navike tj. isprepliću se s blagdanskim kupovinama.

PROMJENE KUPOVNIH MISIJA
Nema razumijevanja kategorije bez razumijevanja motiva shoppera i njegovih kupovnih misija. Sve FMCG kupovine u Hrvatskoj (za potrebe kućanstva) mogu se podijeliti u 15 kupovnih misija. Te misije predstavljaju ideju s kojom shopper ide u kupovinu, one demistificiraju njegov kupovni put, služe kao mapa (metaforički i doslovno) retailerima i kao navigacijsko sredstvo aktivacije shoppera proizvođačima.

Izvor: GfK Croatia, Travanj 2022.

U vremenima prije disruptivne 2020. blagdani su obično utjecali na povećanje Big basket i Sweet Tooth misije. Pandemija je radikalno promijenila naše kupovno ponašanje, a trenutak te promjene preklapao se s uskrsnim razdobljem zbog čega je bilo teško jasno razlučiti efekte Uskrsa od pandemijskih efekata. Uskrs 2021. ponovno nalikuje Uskrsu 2019. ili 2018., a misije koje rastu su Sweet Tooth, XL Big Basket High Promo i L Big Basket High Promo. S druge strane, Uskrs 2022. donosi rast za sve četiri zalihovne misije (Big purchase) uz izostanak rasta Sweet Tooth misije.

Izvor: GfK Croatia, Travanj 2022.

PROMJENA PREHRAMBENIH NAVIKA
Od pet tipova shoppera segmentiranih po prehrambenim navikama, Masterchefovi i Old Schoolersi povećali su udjele u blagajnama trgovaca tijekom uskrsnog razdoblja 2021. Međutim, u 2022. nema značajnih odstupanja u povećanju uskrsne potrošnje među segmentima, uz napomenu da u 2022. raste Quick&Healthy segment te je posljedično i njihov doprinos potrošnji veći, ali nije posljedica uskrsne potrošnje. Razlika u potrošnji tijekom Uskrsa prisutna je u usporedbi generacijskih segmenata; tako npr. generacija X povećava svoj udio u blagajnama trgovaca tijekom Uskrsa, dok se u istom razdoblju smanjuje udio potrošnje milenijalaca i generacije Z.

DESTINACIJSKE KATEGORIJE
Koje su to kategorije koje su destinacijske u vrijeme Uskrsa? Dvadeset kategorija s najvećim rastom vrijednosti u uskrsnim mjesecima su delikatesna riba, čokolada za kuhanje, konzervirano voće, šunka, gotovi kolači, sredstva za čišćenje stakla, slatko vrhnje, instant puding, majoneza, dodaci za pripremu kolača, gotovi umaci, smrznuto voće, svježa riba, sušeno voće, pršut, senf, mliječna čokolada, smrznuto povrće, instant vitaminski napitci, praline.

U Uskrsnoj misiji postoje snažni očekivani savezi koji pričaju priče. Jedna od takvih je i priča o jajima. (Svega) 630 tisuća shoppera kupilo je jaja u trgovinama u uskrsnom razdoblju 2022. Onoga trenutka kada se jaja smjeste u našoj košarici, šansa da ćemo produžiti do nekih kategorija višestruko se povećava u odnosu na misiju bez jaja. Te kategorije koje jaja vežu na sebe su: maslac, smrznuto voće, namirnice za pripremu slastica, margarin, majoneza, masline, riblja delikatesa, pasirana rajčica, šećer, smrznuto povrće, instant puding, brašno, ulje itd.

Prethodni članakEBRD regionalna konferencija u Zagrebu “Consumer Rules Summit”
Sljedeći članakDolazi vrijeme čišćenja