univerzalna-sredstva-kupovne-navike-ftd 777Univerzalna sredstva za čišćenje ulaze u tri od četiri kućanstva u Hrvatskoj. Neosvojeni teritorij je velik, a gužva u postojećem nagovještaj je novih bitki

Univerzalna sredstva za čišćenje kućanstva čine 50% ukupnog volumena kategorije sredstava za čišćenje kućanstva, a kupuje ih 86% kupaca ove kategorije. Gotovo svi segmenti kategorije gube na vrijednosti u razdoblju MAT listopad 2015.

bullet-kupovne navikeGfK Consumer Panel kontinuirano prati potrošnju hrvatskih kućanstava te nudi i odgovore na pitanja kako se ponaša kupac, odnosno gdje, što i kada kupuje.

Analizirano je kupovno ponašanje u segmentu univerzalnih sredstava za čišćenje u razdoblju MAT listopad 2015. (studeni 2014. – listopad 2015 vs. studeni 2013. – listopad 2014.).

Univerzalna sredstva za čišćenje ulaze u tri od četiri kućanstva u Hrvatskoj. Neosvojeni teritorij je velik, a gužva u postojećem nagovještaj je novih bitki. Što čine kapetani kategorija, a što čine trgovci kako bi osnažili ovaj segment?

EKSKLUZIVNI KUPCI
Ajax, Arf, Cillit Bang, Denkmit, Domestos, Frosch i W5 vode glavnu riječ u segmentu. Iako je Domestos vodeći u vrijednosti i broju ekskluzivnih kupaca, utrku u rastu tržišnog udjela osvajaju Denkmit i W5. Zanimljivo je da niti Denkmit niti W5 ne rastu na valu povećanja broja kupaca, nego na povećanju lojalnosti kod postojećih kupaca.

preklapanje kupaca s univerzalnim sredstvima za ciscenje-listpad2015Preklapanje kupaca među četiri vodeća brenda (Ajax, Arf, Cillit Bang, Domestos) iznimno je malo te iznosi svega 0,6%. Domestos ima najveći broj ekskluzivnih kupaca (29,1%), a sljedeća po veličini je grupa kupaca koja kupuje isključivo Domestos i Arf (15,3%). Na trećem mjestu po veličini je skupina ekskluzivnih kupaca Arfa (14,7%), dok u ovoj konkurenciji Ajax i Cillit Bang imaju svaki po 7% ekskluzivnih kupaca.

LOJALNOST NA PRIMJERU ARFA
Premda Arf, kao vrijednosno drugi najveći brend u ovoj konkurenciji, ima drugi najveći postotak ekskluzivnih kupaca, on istovremeno ima manju lojalnost u odnosu na sva tri vodeća konkurenta. “Share of Wallet” kupaca Arfa pritom iznosi 25,4%.

podijeljena lojalnost kupaca arfa,mat listopad 2015Najveći dio ostatka novca u kategoriji kupac Arfa troši na Domestos (41,1% ostatka svog novca tj. 30,7% ukupnog novca koji troši u kategoriji). Pritom kupac Arfa ima natprosječan afinitet prema Ajaxu (115), a ispodprosječan afinitet prema Lidlovom W5 (61).

To praktično znači da je tržišni udio Ajaxa značajno veći kod kupaca Arfa u odnosu na prosječnog kupca segmenta te da je tržišni udio Lidlove marke W5 značajno manji kod kupaca Arfa u odnosu na prosječnog kupca segmenta.

Mladen-Kozic-Gfk-potpis