Sredstva za pranje rublja – Lojalnost na tromeđi

Tri velika proizvođača već godinama vode glavnu riječ u deterdžentima za rublje. Naime, Saponia, Henkel i P&G drže ¾ količinskog tržišta

GfK Consumer Panel kontinuirano prati potrošnju hrvatskih kućanstava te nudi i odgovore na pitanja kako se ponaša kupac, gdje kupuje, što kupuje, kada kupuje itd.

ScreenShot004Ovom prilikom analizirano je kupovno ponašanje u kategoriji deterdženata za rublje koja je u 2014. zadržala količine iz prethodne, 2013. godine.

Istraživanje je pokazalo da devet od deset kupaca kupuje brendirane deterdžente za rublje, a čak tri od deset kupaca kupuje deterdžente za rublje trgovačkih marki.

EKSKLUZIVNA SAPONIA
lojalnost kupacaTri velika proizvođača već godinama vode glavnu riječ u deterdžentima za rublje. Naime, Saponia, Henkel i P&G drže ¾ količinskog tržišta, a pritom Saponia i P&G vode tijesnu utrku za broj 1 u lojalnosti kupaca. S druge strane, u jednoj utrci nema neizvjesnosti.

To je utrka za najveći broj ekskluzivnih kupaca tj. onih kupaca koji kupuju isključivo proizvode jednog proizvođača. Saponia ima najveći broj ekskluzivnih kupaca (224 tisuće), dok P&G i Henkel imaju triput manje ekskluzivnih kupaca.

preklapanje kupacaČak 48 tisuća kupaca kupuje isključivo trgovačku marku, dok 105 tisuća kupaca kupuje deterdžente Saponije, Henkela, P&G-a i trgovačke marke te ih se može opisati kao najmanje lojalne brendu ili proizvođaču.

Zanimljiv je primjer Bioaktiv deterdženata za rublje koji su u relativno kratkom vremenu privukli brojne kupce te su 2014. godinu zaključili s gotovo 400 tisuća kupaca.

Od njihove ukupne potrošnje na deterdžente, čak 29% odlazi na Bioaktiv, a imaju pojačan afinitet prema Faksu, Konzumovim i Lidlovim trgovačkim markama, Nili, Rubelu i Oliveru, dok s druge strane imaju smanjen afinitet prema Arielu i Persilu.

Kupci Bioaktiva čak 50% svoje potrošnje na deterdžente ostavljaju u portfelju Saponije, a svaku desetu kunu troše na trgovačke marke deterdženata za rublje.

Mladen Kožić
Client Relationship Manager
mladen.kozic@gfk.com
gfk logo

Prethodni članakDiplomirala druga generacija Metro Akademije
Sljedeći članakLeaflet report – Univerzalni deterdženti najaktivniji