U prvom danu Zagreb Wine Gourmet Weekend je u Gliptoteci HAZU i Centru Kaptol okupio mnoštvo zainteresiranih ljubitelja vina i visoke gastronomije.

zwgw-grgich-hillsUz bogat izlagački prostor u Gliptoteci, u kojem se našlo preko 200 brandova vrhunskih vina i delicija svi posjetitelji uživali su i u brojnim degustacijama, kušanjima vina, edukativnim panelima i radionicama.

O samom interesu festivala dovoljno svjedoči preko 200 akreditiranih pripadnika medija, uključujući više desetaka stranih novinarskih redakcija, među kojima se nalazi i ugledni New York Times, ističu organizatori u priopćenju.

Uz danas predstavljene dokumentarne filmove, u 20 sati održat će se i svečano premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Kao stara loza” o životu najpoznatijeg hrvatskog vinara Miljenka Mikea Grgića.

Na današnjim Masterclass radionicama su se mogla kušati iznimna vina Mikea Grgicha, koja je predstavio glavni enolog vinarije, a ujedno i nećak Mikea Grgicha, Ivo Jeramaz.

Uz kalifornijska, poznavatelji vina na Masterclass radionicama mogli su kušati i ponajbolji porto svijeta koji je predstavio Dominic Symington, iznimne biodinamičke kreacije Paola Vodopivca, a svoju radionicu pripremila je i Lynne Sherriff, predsjednica Institute of Masters of Wine, ekskluzivnog kluba najboljih poznavatelja vina na svijetu.

Danas održani paneli okupili su neke od najznačajnijih osoba iz vinskog marketinga i medija. Na panelu o eno-gastro medijima zaključeno je kako su tradicionalni mediji i dalje u prednosti nad novim medijima, zbog vjerodostojnosti autora. Zaključeno je kako se stajališta korisnika novih medija veoma razlikuju, što ljudima koji ozbiljno prate vinsku scenu nije relevantno.

Panel o brendiranju vina donio je mnoštvo korisnih savjeta domaćem vinarstvu od Lynne Sherriff i Sarah Jump, koje su veoma značajno uključene u brendiranje naširoko poznatih argentinskih i južnoafričkih vina. Tony Hodges dao je naznake strategije novooformljenog brenda Vina Croatia te najavio svoju angažiranost u promociji hrvatskih vina.

Za zabavu na večernjem programu zadužen je član Mastercheff žirija, kuhar Mate Janković, a zabava će, kako se navodi, trajati do 1 h ujutro, a oni najagilniji zabavu će moći nastaviti i na afterpartyju u klubu Pepermint.