Ovogodišnja berba u vinogorjima na području Dubrovačko-neretvanske županije u prosjeku je 70 posto lošija od prosječnih berbi, štete u vinogradima posljedica su loših vremenskih uvjeta koji su pogodovali razvoju bolesti vinove loze i lošijoj kvaliteti grožđa, a neki su dijelovi županije pogođeni i tučom.

Rečeno je to na današnjem sastanku Savjeta za razvoj vinogradarstva i vinarstva Dubrovačko-neretvanske županije, održanom pod predsjedanjem župana Nikole Dobroslavića u Stonu.

Dobroslavić je istaknuo da će Županija sa svojim službama, koliko je u mogućnosti, pomoći vinogradarima i vinarima koji su pretrpjeli štete te pokušati ostvariti uvjete za proglašenje elementarne nepogode.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić kazala je da su od strane Ministarstva male mogućnosti za nadoknadu štete budući da u ovoj godini trpe svi dijelovi Hrvatske te sve grane poljoprivrede, ali da će pokušati pronaći mogućnosti za pomoć vinogradarima i vinarima.

Na sastanku su predstavljene mjere vinske omotnice i programa ruralnog razvoja te plan aktivnosti udruženja vinara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori koji se većinom odnosi na zajedničke marketinške aktivnosti s ciljem što boljeg plasmana vina, prvenstveno na strana, ali i na domaće tržište. (SEEbiz / Hina)