Novu farmu otvorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković

Varaždinska Vindija u Brodskom Stupniku, kraj Slavonskog Broda, otvorila je novu farmu purana vrijednu 4,9 milijuna eura, čime grupa Vindija započinje investicijski ciklus vrijedan 7,4 milijuna eura.

Na novoj farmi smješteno je osam peradnjaka ukupne proizvodne površine 11 tisuća četvornih metara, čime se postojeća proizvodnja povećava za 16 posto. Stroge mjere higijene i biozaštite na farmi provode se u svakoj fazi proizvodnje – od prihvata purića preko sanitarne obrade te kontrole internog mikrobiološkog i kemijskog laboratorija, a zdravstveni status peradi pod stalnim je nadzorom veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Novu farmu otvorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, ocjenivši da je ona odličan primjer razvoja hrvatske poljoprivrede.

“Investicija je realizirana u vremenu kad je Vindija, kao i mnoge druge hrvatske poljoprivredne i prehrambene kompanije, bila dotaknuta i s krizom u Agrokoru. Uz to, imala je tri puta veću dobit u 2017. nego u 2016. godini. Sve to govori da se Vindija pokazala otpornom i snažnom, govori da su Vlada i parlamentarna većina napravili okvir ovoj važnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj tvrtki prošle godine da se dalje razvija, zapošljava, investira. Taj ciklus pozitivnih djelovanja na razvoj Slavonije uklapa se u našu strategiju razvoja Slavonije, Baranje i Srijema. Predstavlja snažan podstrek i privatnim ulaganjima u Slavoniju”, rekao je Plenković.

Generalni direktor Grupe Vindija Dragutin Drk istaknuo je da je koncept farme vrlo moderan i pogodan za životinje i cijeli okoliš. “Naglašavamo da imamo certifikat ‘GMO free’, što je dodatna pogodnost za potrošače. Ovdje je u turnusu oko 56.000 purana, u jednom peradarniku oko 7.000 komada. S još četiri nova peradarnika, kad se radi o težini živih pura, proizvodnja će biti 2,26 tisuća kilograma”, rekao je Drk.

Najavio je da će završetkom te investicije Vindon moći pokriti sve potrebe hrvatskih potrošača za purećim mesom. “Ako gledamo potrošnju po glavi stanovnika, još imamo prostora uspoređujući se s drugim zemljama, ali je hrvatska potrošnja znatno viša u odnosu na susjedne zemlje”, kaže Drk.

Istaknuo je da će dio proizvodnje na bazi filea završiti i na tržištu Italije, Španjolske, Austrije, Njemačke. “Teško je bilo zamisliti da ćemo iz male gradske mljekare s dvadesetak zaposlenika izrasti u vodeću prehrambenu industriju u Hrvatskoj i pokretača regionalnog gospodarskog razvoja. Uspjeli smo to predanim radom, praćenjem trendova te stalnim ulaganjima i inovacijama u proizvodnji”, kazao je Drk, dodajući da je ova investicija uvod u 60. obljetnicu postojanja Vindije.

Inače, peradarstvo u Hrvatskoj ostvaruje 12,5 posto vrijednosti u ukupnoj stočarskoj proizvodnji. Ukupna proizvodnja mesa peradi u 2017. bila je veća za dva posto u odnosu na godinu prije te je iznosila je 84 tisuće tona, pri čemu je proizvodnja jednodnevnih purića za uzgoj povećana za 6 posto.

“Proizvodnja na ovoj farmi odvija se po rigoroznim standardima zdravstvene ispravnosti i kvalitete te osigurava sljedivost od polja do stola, a proizvodi s ove farme nose znak Meso s hrvatskih farmi. To znači da su pure rođene, uzgojene i zaklane ovdje na ovoj farmi, a pureće meso ne putuje 2.000 kilometara do nas – nego svježe, izravno s farme, dolazi na police trgovina“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. (Hina)