Obiteljska tvrtka Sobočan iz Murskog Središća, jedna od vodećih u proizvodnji visokokvalitetnog namještaja i opreme za trgovine u Europi, svoj poslovni rast i razvoj temelji na sposobnosti prilagodbe vrlo složenim i zahtjevnim projektima. U sinergiji sa svojim Sobočan dizajn studiom, pod jednim krovom objedinjuje proces od ideje, razvoja projekta do proizvodnje i montaže opreme. Sobočan se danas može pohvaliti s više od 8.000 realiziranih projekata diljem svijeta – od benzinskih crpki, supermarketa do hotela i sportskih trgovina te brojnih uredskih prostora.

Od istraživanja i dizajna do proizvodnje i montaže
Razvoju svakog projekta u Sobočanu prethodi istraživanje s ciljem razumijevanja potreba, želja i vizije klijenta. Nakon toga, slijedi detaljno istraživanje fizičkog prostora, mjerenje, analiza korištenja prostora te završni sažetak kao baza za sljedeće projektne korake. U tome je ključna suradnja arhitekata i dizajnerskog tima s inženjerima tvrtke, kao podloga za razvoj dugoročno atraktivnih, isplativih i održivih projekata.

Kao rezultat istraživanja tržišta i referentnih primjera dizajna, u suradnji s klijentima, tim Sobočana stvara kreativan i jedinstven kreativni koncept koji se pretvara u dizajn prostora i prostornih elemenata. Uređenje interijera prikazuje se klijentima 3D vizualizacijama te skicama i uzorcima materijala s ciljem što realnije prezentacije završnog izgleda prostora. Prije faze izvedbe projekta slijedi priprema arhitektonske dokumentacije i svega potrebnoga za dizajn prostora i proizvoda – od detaljnih tehničkih crteža do koordinacije prototipa proizvoda. Razvojni tim je poveznica između ideje i stvaranja, koji radi na detaljnoj tehničkoj razradi nacrta, koordinaciji narudžbi materijala i upravljanju proizvodnjom.

Kada projekt dođe do faze proizvodnje, tada do izražaja dolazi širok raspon mogućnosti izrade i visoke tehnologije. Sobočan je danas jedan od lidera na europskom tržištu u proizvodnji visokokvalitetnog namještaja i opreme i jedna od rijetkih tvrtki za opremanje prostora koja na jednom mjestu obrađuje materijale poput drva, metala, akrila, mineralnih materijala i širokog spektra lakova. Također, od sada svojim klijentima nudi i uslugu tapeciranja. Potrebna sirovina najvećim se dijelom nabavlja od domaćih dobavljača, čime Sobočan ujedno doprinosi hrvatskom gospodarstvu.

Proizvodnja se odvija na jednom mjestu, na čak 12.000 m2 unutarnjeg proizvodnog prostora gdje više od 150 djelatnika radi na vrhunskim strojevima kao što su roboti za zavarivanje, CNC strojevi, laseri, postrojenje za zavarivanje žice te moderna i ekološki prihvatljiva linija za plastificiranje. Ovi procesi odvijaju se pod budnim okom tima za upravljanje kvalitetom kako bi izvedba dostigla željenu razinu izvrsnosti. U ovom, proizvodnom dijelu, značajna pažnja posvećuje se i pakiranju, pri čemu se Sobočanov tim usredotočuje na kvalitetu zaštite proizvoda od svih mogućih scenarija kojima bi proizvod mogao biti izložen tijekom isporuke. Time se osigurava da proizvod zadrži razinu kvalitete koju je imao prije nego što je napustio tvornicu.

Kad je oprema spremna za isporuku, odjel logistike uspješno isporučuje namještaj i opremu svim načinima prijevoza – od kamiona ili vlaka na kopnu, do zračnog i morskog prijevoza. Montažu opreme izvode stručnjaci koji su prošli potrebnu obuku, stekli praktične vještine, dobro vladaju stranim jezicima, što ukupno jamči preciznu i kvalitetnu instalaciju bilo gdje u svijetu. U cijelom procesu iznimno je važna uloga voditelja projekta koji koordinira proces isporuke i montaže, što je posebno zahtjevno kada se elementi opreme isporučuju na desetke ili stotine adresa. Sve faze, od razvoja projekta do montaže, u potpunosti su kontrolirane i koordinirane od strane voditelja projekta, što klijente oslobađa brige o rokovima i procesu.

“U svom poslu, kroz sve faze razvoja i finalizacije projekta, težimo izvrsnosti. Sposobnost ulaska u vrlo složene i zahtjevne projekte dio je našeg rasta. Novi izazovi uvijek su dobrodošli jer nam omogućavaju da proširimo kapacitete i poboljšamo učinkovitost. S tim ciljem pokrenuli smo i proces digitalne transformacije poslovanja u koju trenutno ulažemo značajne resurse. Pod motom: everything works! stekli smo povjerenje brojnih domaćih i stranih klijenata i partnera te izgradili poziciju kvalitetnog i pouzdanog partnera”, istaknuo je Dejan Sobočan, izvršni direktor tvrtke Sobočan.