Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u subotu da je prema prvoj privremenoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, poljoprivredna proizvodnja u 2020. narasla za 4,7 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno porasla je sa 17,9 milijarda kuna na 18,8 milijarde kuna.

Također, zabilježen je porast neto dodane vrijednosti i produktivnosti od gotovo 10 posto, dodaje se u priopćenju.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ocijenila je kako podaci o porastu neto dodane vrijednosti i produktivnosti navode na zaključak da bi rast mogao biti trajniji. “Treba pričekati konačne procjene, pri čemu su one posljednjih godina uvijek pozitivnije u odnosu na prve privremene procjene”, dodala je.

Ministrica Vučković zahvalila je svim hrvatskim poljoprivrednicima i poljoprivredno-prerađivačkoj industriji na njihovu radu – na volji, naporima, ulaganjima, trpljenju poremećaja te na, kako je rekla, tihom, ali vrlo dobro organiziranom radu, prvim, drugim i trećim smjenama, nabavama inputa u otežanim uvjetima, dobrim inicijativama i kritikama.

Najavila je da će u nadolazećim vremenima poticati preobrazbu – fokusiranjem na prave, bilo male, bilo velike, jer se na taj način najbolje čuva hrvatsko selo. Najavila je i u skladu s mogućnostima brze reakcije na poremećaje Državnog proračuna.

Vučković je poručila da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti s “upornim radom na ukidanju izvoznih zaprjeka, dobivanjem veterinarskih certifikata i predlaganjem mjera Europskoj komisiji”. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!