Vupik i PIK Vinkovci zabilježili gubitak

Vupik i PIK Vinkovci u devet su mjeseci ove godine zabilježili gubitak - Vupik gubitak od 16,7 milijuna kuna, a PIK Vinkovci 5,6 milijuna kuna

Vupik i PIK Vinkovci u devet su mjeseci ove godine zabilježili gubitak – Vupik gubitak od 16,7 milijuna kuna, a PIK Vinkovci 5,6 milijuna kuna, pokazuju financijska izvješća tih dviju kompanija iz sastava Agrokora objavljeni u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi.

Vupik: Iz dobiti u gubitak
Vupik je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježio gubitak od 16,7 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 8,98 milijuna kuna. Ukupni su prihodi iznosili 226,3 milijuna kuna i smanjeni su 17,7 posto, dok su ukupni rashodi pali za 8,6 posto, na 243 milijuna kuna.

Glavninu prihoda Vupika čine prihodi od prodaje, koji su pali 17,6 posto, na 188,6 milijuna kuna. Na pad prihoda od prodaje, kako se navodi u izvješću, najviše je utjecala niska tržišna vrijednost tovljenika te smanjeni opseg kreditiranja u segmentu kooperacijske proizvodnje.

Podaci iz konsolidiranog izvješća pokazuju da je Vupik grupa u prvih devet mjeseci ostvarila ukupne prihode od 226,9 milijuna kuna, ukupne rashode od 241,6 milijuna kuna te zabilježila gubitak od 15,1 milijun kuna.

U izvješću se navodi i kako je tijekom devet mjeseci proizvedeno 10,2 milijuna litara mlijeka, realizirano 2,5 milijuna litara vina, 0,7 milijuna kilograma tona junadi, 10 milijuna kilograma tovnih svinja te se obrađuje 6.734 hektara poljoprivrednih površina.

PIK Vinkovci: Gubitak na lanjskoj razini
PIK Vinkovici su u prvih devet mjeseci zabilježili gubitak od 5,7 milijuna kuna, što je gotovo na istoj razini kao u istom razdoblju lani. Ukupni su prihodi tvrtke iznosili 526,8 milijuna kuna i porasli su sto posto prema istom razdoblju lani kada su iznosili 262,6 milijuna kuna.

No, znatnije su porasli i ukupni rashodi PIK Vinkovaca, za 98,5 posto, na 532,5 milijuna kuna. Poslovodstvo tvrtke u izvješću uz ostalo navodi kako su prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci iznosili 493,1 milijun kuna i na razini su plana. Napominju i kako je prodaja na inozemnom tržištu iznosila 131,9 milijuna kuna.

Iz PIK-a Vinkovci u izvješću podsjećaju da je krajem lipnja (28. lipnja) došlo do požara na svinjogojskoj farmi te tvrtke u Andrijaševcima. Utvrđivanje nastalih šteta je još u tijeku, evidentiran je značajan dio nastale štete, dok se konačna knjiženja očekuju nakon završenog procesa, ističu iz PIK Vinkovaca.

Podaci iz konsolidiranog izvješća pokazuju da je grupa PIK Vinkovci u devet mjeseci ostvarila ukupne prihode od 556,6 milijuna kuna, ukupne rashode od 593,7 milijuna kuna te zabilježila gubitak od 37,2 milijuna kuna. Grupa se sastoji od matičnog društva i pet ovisnih društava – Eko Biograd, Felix, Poljoprivreda j.d.o.o., HU-PO i Vinka.

Prethodni članakBanijska šara – treća zaštićena pasmina hrvatskih svinja
Sljedeći članakSir: Redovna prodaja pretekla promotivnu