I promotivna i redovna prodaja vrijednosno rastu u odnosu na prethodnu godinu, no redovna prodaja ipak napreduje po većoj stopi, od +5,7%, dok je porast promotivne prodaje dosegnuo +3,5% .

Prodaja sira u razdoblju od kolovoza 2016. do srpnja 2017.* u odnosu na isti period prethodne godine količinski pada 0,7%, dok vrijednosno raste 4,8%. Oko 40% vrijednosne prodaje ove kategorije ostvari se kroz promotivne akcije (sniženja cijena ili promotivna pakiranja) u promatranom kanalu. Vrijednosno, i promotivna i redovna prodaja rastu u odnosu na prethodnu godinu, no redovna prodaja raste po većoj stopi: od +5,7% (+3,5% porast promotivne prodaje).

Udio promotivne prodaje po segmentima sira najmanji je kod sira u listićima, a najveći kod komada/blokova. Komadi/blokovi sira vrijednosno su najznačajniji segment i njihova prodaja raste 5% vrijednosno u razdoblju od kolovoza 2016. do srpnja 2017. u odnosu na isti period godine prije. Ukupno povećanje prodaje posljedica je povećanja kako redovne, tako i promotivne prodaje.

Prema strukturi promocija na prodajnome mjestu, gotovo sva vrijednosna prodaja dolazi od cjenovnih akcija. Jedina se specifičnost nalazi u segmentu ribanog sira, gdje 37% prodaje dolazi od promotivnih pakiranja. Dubina popusta na razini čitave kategorije smanjena je s prosječnih 24% na prosječnih 21%.

*analiza je pripremljena na podacima zaključno sa srpnjem 2017. godine jer su noviji podaci tek u pripremi