Švicarski Agrokor-Zug prodaje punionicu vode Costella

Prve neobavezujuće ponude očekuju se sljedećih dana, a na kupnju su pozvane tvrtke iz branše i fondovi, piše ljubljanski Finance

Švicarska tvrtka Agrokor-Zug u likvidaciji poziva zainteresirane na kupnju punionice prirodne mineralne vode Costella. Najvrjednija imovina je neiskorištena koncesija za crpljenje vode koja vrijedi do 2035. godine.

Prve neobavezujuće ponude očekuju se sljedećih dana, a na kupnju su pozvane tvrtke iz branše i fondovi, piše ljubljanski Finance.

Punionica prirodne mineralne vode Costella od 2016. je u vlasništvu Ardeye iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a nekoliko godina nakon kupnje ispostavilo se da je u vlasništvu bivšeg šefa Agrokora Ivice Todorića i njegove švicarske tvrtke Agrokor-Zug.

Imovina ove tvrtke inače je odvojena od imovine posrnulog zagrebačkog diva. Stečajni upravitelj Agrokor-Zuga sada prodaje Costellu.

Prije Todorića, Costella je bila u vlasništvu kočevske tvrtke Gozdarstvo Grča, koja je svoj vrhunac doživjela između 2009. i 2011. godine kada je ostvarila gotovo četiri milijuna eura prihoda od prodaje.

Prema pisanju lista, Costella nikada nije ni iskoristila mogućnost crpljenja vode koja joj je dodijeljena koncesijom: 250 milijuna litara vode godišnje. Posljednjih godina crpljenje je palo na samo 12 milijuna litara godišnje.

Prema pisanju lista, koncesija, koja vrijedi do 2035. i može se produžiti, najvrjednija je imovina tvrtke. Da bi društvo crpilo toliku vodu, inače bi bila potrebna dodatna ulaganja u proizvodnju. Trenutni kapacitet, izgrađen 2006. i 2007., omogućuje crpljenje do 10 milijuna litara godišnje po smjeni.

Akviziciju Costelle pomno je ispitala slovenska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja je 2019. novčano kaznila Agrokor jer nije prijavio koncentraciju Agrokora i Ardeya Global o akviziciji te zaplijenila dionice Mercatora kako bi osigurala kaznu. Agencija je, prema odluci Vrhovnog suda, sredinom prošle godine morala vratiti Agrokoru dionice Mercatora. Prije toga je Okružni sud u Ljubljani smanjio kaznu Agrokoru na milijun eura, koju je platio ove godine.

Costella je na tržištu prisutna s 13 proizvoda koji su do sada dobili 44 domaće i međunarodne nagrade. Osim prirodne mineralne vode Costella, tvrtka puni i vodu raznih okusa, sportske napitke i napitke za djecu. Prirodna mineralna voda Costella dolazi iz izvora u srcu netaknute prirode, na rubu rijetko očuvane europske prašume.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakCijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
Sljedeći članakVino uz žlicu: Kraljevski objed u Međimurskim dvorima