Cijena dionice Walmarta pala je u srijedu 10 posto, čime je izbrisano više od 20 milijardi dolara njegove tržišne vrijednosti, jer je najveći svjetski trgovački lanac smanjio procjene zarade za iduće godine.

walmart midiWalmart je suočen sa sve većom konkurencijom na nizu frontova, od stalnog širenja poslovanja vodećeg e-trgovca Amazona, do otvaranja diskontnih trgovačkih lanaca koji se nižim cijenama bore za kupce.

Uz to, inozemno poslovanje američkog trgovačkog lanca pogođeno je visokim tečajem dolara, zbog čega proizvodi na njegovim policama u svijetu postaju manje konkurentni.

Stoga je u srijedu najveći svjetski trgovački lanac po prihodima najavio niz novih mjera kako bi zadržao vodeću poziciju.

Izvršni direktor Walmarta Doug McMillon najavio je investicije od 1,5 milijardi dolara u povećanje minimalne satnice s 9 na 10 dolara i obuku zaposlenih, kako bi poboljšao usluge.

Osim toga, u iduće tri godine uložit će nekoliko milijardi dolara kako bi snizio cijene proizvoda na svojim policama. To je na tržištima shvaćeno kao najava cjenovnog rata, pa su jučer cijene dionica njegovih najvećih konkurenata Targeta i Home Depota oštro pale.

“Ulagači očekuju cjenovni rat i s time se potpuno slažem. No, takvi ratovi obično ne idu u korist nikome”, kaže Kurt Jetta, direktor analitičke kuće TABS.

Također, Walmart će pojačano investirati u razvoj online trgovanja kako bi bolje konkurirao Amazonu i ostalim e-trgovinama.

Pojačano investiranje i povećanje plaća izazvat će pad dobiti po dionici Walmarta iduće godine između 6 i 12 posto, kazao je McMillon.

Upozorio je, također, kako će zbog većeg nego što se očekivalo utjecaja visokog tečaja dolara na poslovanje u inozemstvu prodaja kompanije ove godine stagnirati. Prije se očekivao rast prodaje između 1 i 2 posto.

“To su vrlo razočaravajuće najave. Što ako sve te investicije ne dovedu do povećanja prodaje? To je najveće pitanje”, kaže Brian Yarbrough, analitičar u tvrtki Edward Jones.

Premda je McMillon najavio i program otkupa dionica na tržištu za 20 milijardi dolara, što bi trebalo podržati cijenu dionice, jučer se na Wall Streetu cijena dionice Walmarta strmoglavila više od 10 posto, na 60 dolara.

To je najveći dnevni gubitak dionice Walmarta od 1988. godine, čime je tržišna vrijednost tog trgovačkog lanca pala za otprilike 22 milijarde dolara. (SEEbiz.eu/Hina)