Hrvatski festival hrane i vina predstavlja eno-gastro destinacije Korčulu i Pelješac – Degustacije autohtonih sorti vina Plavac mali, Grk, Rukatac i Pošip s tradicionalnim jelima Korčule i Pelješca.

hrvatski-festival-hrane-vina-Ivo Klaić Đurđa Protić i Milan Bandić 3Hrvatski festival hrane i vina koji će se održati od 13. do 15. studenog u Areni Zagreb, posebnu pažnju posvećuje domaćim eno-gastro destinacijama Korčuli i Pelješcu čije su šume,

Ovim su povodom u Galeriji Klovićevi dvori predstavljeni vinari Korčule i Pelješca, čija su autohtona vina ključan čimbenik ovih eno-gastronomskih destinacija.

Vinarstvo i maslinarstvo su oduvijek bila glavna zanimanja Korčule i Pelješca i dio svakodnevice mnogih obitelji koje su pomogle očuvanju brojnih autohtonih sorti južne Dalmacije.

Upravo su autohtone sorte vina Grk, Rukatac, Plavac mali i Pošip, vinara Korčule i Pelješca, ključ opstanka ovih područja, istaknuo je Ivo Klaić, pročelnik za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije.

Direktorica Hrvatskog festivala hrane i vina Đurđa Protić naglasila je kako festival koji se ove godine održava treći put u Areni Zagreb od 13. do 15. studenog, u fokus stavlja županije kao cjelogodišnje eno-gastronomske destinacije i promiče tradiciju i bogatstvo domaćeg vinarstva i gastronomije, među kojima je enološko bogatstvo Korčule i Pelješca ključno za identitet i razvoj domaćeg turizma.

Predstavljanje vinara pozdravio je i Gradonačelnika Zagreba Milan Bandić koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je Zagreb domaćin vodećeg eno-gastro događanja u regiji.