Internetska kompanija Yahoo planira smanjiti troškove poslovanja, što uključuje ukidanje 1.600 radnih mjesta ili 15 posto ukupnog broja zaposlenih, te gašenje nekoliko poslovnih odjela, piše Wall Street Journal.

Yahoo-logo-midiTaj bi plan, piše WSJ, a prenosi Reuters, izvršna direktorica kompanije Marissa Mayer trebala predstaviti u utorak, nakon što Yahoo objavi poslovne rezultate za četvrto tromjesečje prošle godine. Poslovodstvo Yahooa već je dugo pod pritiskom investitora koji traže da tvrtka proda svoje temeljno poslovanje, a ne da ga izdvoji iz kompanije, što je planirala uprava.

Nije jasno, piše WSJ, koji se poziva na dobro upućene izvore, hoće li najava uprave zadovoljiti te investitore, no smanjenje troškova poslovanja trebalo bi povećati privlačnost kompanije ako će se prodavati.

Telekomunikacijski div Verizon već je ranije poručio da je zainteresiran za kupnju Yahooa, a mogući su i drugi potencijalni kupci – neke medijske kompanije ili privatni investicijski fondovi.

Yahoo je polovicom prošle godine zapošljavao 11.000 ljudi, dok je na kraju 2014. godine imao 12.500 zaposlenih.

Zbog povećane konkurencije Googlea i Facebooka, Yahoo ne uspijeva proširiti svoje internetsko poslovanje, niti značajnije povećati prihode od oglašavanja.

Zbog toga je u proteklih godinu dana dionica Yahooa izgubila oko trećine svoje vrijednosti. (tportal.hr/Hina)