U okviru programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u 2022. godini, u srijedu su potpisani ugovori vrijedni oko 1,5 milijuna kuna, čime je do sada za sektor mljekarstva u sklopu Programa ruralnog razvoja i covid mjera pomoći isplaćeno više od 720 milijuna kuna, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Cilj tog programa je financijska pomoć jedinicama područne (regionalne) samouprave u očuvanju i razvoju poslovanja subjekata u lancu proizvodnje i prerade mlijeka, a kroz dva javna poziva potporu su ostvarile Varaždinska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Brodsko-posavska i Osječko-baranjska županija.

Sredstvima programa omogućeno je sufinanciranje tri mjere koje, uključuju uzgoj i kupovinu junica namijenjenih proizvodnji mlijeka i sufinanciranje troškova sakupljanja i prijevoza mlijeka.

Tijekom potpisivanja ugovora ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila je županijama na suradnji u očuvanju i razvoju domaće proizvodnje mlijeka, istaknuvši kako su ciljevi programa prije svega očuvanje likvidnosti gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, povećanje obujma proizvodnje te genetsko unaprjeđenje populacije mliječnih krava u Hrvatskoj, a 1,46 milijuna kuna u okviru ovog Programa samo je mali dio pomoći koju Vlada i Ministarstvo sustavno pružaju hrvatskim stočarima, navodi se u priopćenju.

Kako se dodaje, do sada je u sektor mljekarstva putem Programa ruralnog razvoja i covid mjera pomoći isplaćeno više od 720 milijuna kuna, a do danas je iz Programa ruralnog razvoja za hrvatsko stočarstvo isplaćeno 2,8 milijardi kuna.

U okviru 3,8 milijardi eura vrijednog Strateškog plana za razdoblje 2023. do 2027. godine sektor govedarstva istaknut je kao posebno značajan, a između ostalog, zadržana su proizvodno vezana plaćanja za krave u proizvodnji mlijeka te u sektoru uzgoja krava dojilja te su dodana plaćanja za krave prvotelke, a zadržane su sve dosadašnje operacije dobrobiti, uz povećanje iznosa za obogaćena ležišta.

Cilj Strateškog plana i dodatnih mjera je zaustavljanje negativnih trendova u proizvodnji mlijeka te rast udjela mladih poljoprivrednika kao nositelja poljoprivrednih gospodarstava, uz jačanje konkurentnosti njihovih poljoprivrednih gospodarstava i povećanja vrijednosti sektora za 20 posto do 2030. godine, ističe se još u priopćenju.

Uz ministricu poljoprivrede, potpisivanju ugovora nazočni su bili državni tajnik Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!