Zagorci: Koštica po koštica – dućan u središtu Zagreba

Nagrađivani proizvođač bučinog ulja, Mladen Cesarec, trgovinu Zagorci u Zagrebu otvorio je kako bi kupcima približio svoj glavni proizvod – bučino ulje. Poljoprivreda i trgovina nisu jedino čime se bavi, a djelatnost uspješno širi i na ugostiteljske vode.

Prije desetak godina mudri prst sudbine umiješao se u životni i poduzetnički put Mladena Cesarca, danas poljoprivrednika i trgovca, navevši ga da kuša bučino ulje. Ta ga je aromatična namirnica toliko zainteresirala da se, potaknut vjerojatno i svojim zagorskim korijenima, odlučio okušati u uzgoju buče i proizvodnji ulja od te tradicionalne kulture. Pokusne buče posijao je 2013., a prvu nagradu, brončanu medalju na Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria, osvojio je samo dvije godine kasnije. Pobjedu na istom natjecanju odnio je 2016. i 2017., a i ove se godine okitio prestižnom šampionskom titulom. Istovremeno je od početnih 100-tinjak proizvedenih litara dogurao do današnjih gotovo 9.000 litara ulja koje mnogi kupci, osim u prehrambene, koriste i u ljekovite svrhe. Kako je s uzgojem i preradom zabilježio značajan uspjeh, ideja o otvaranju dućana u Zagrebu u kojem bi plasirao vlastite proizvode, nametnula se sama od sebe.

“Moji roditelji oduvijek su se uz svoj redovan posao bavili poljoprivredom, a ja sam prije četiri godine procijenio kako to nije izvedivo i odlučio se posvetiti samo buči, s tim da sam jednu sezonu posadio i čičoku, ali sam od nje odustao”, objašnjava ovaj entuzijastični i zanimljivi poduzetnik svoje poslovne početke koji je u desetak godina bavljenja poljoprivredom posjede na kojima uzgaja sirovinu za svoja nagrađivana bučina ulja proširio na 55 hektara. Kako bi nadopunio osnovnu djelatnost, ali i učinkovitije pristupio plasmanu i marketingu svog ulja, Mladen se u suradnji s još tri zagorska obiteljska poljoprivredna gospodarstva 2020. godine prijavio na Natječaj za mjeru 16.4.1. – Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta – i na njemu uspio dobiti 100.000 eura bespovratnih sredstava. “Ciljevi projekta su bili povećanje prodaje i proizvodnje poljoprivrednih proizvoda naše Operativne skupine kroz pokretanje prodavaonice u Zagrebu, mobilnu prodaju s gospodarskim vozilom te web prodaju”, objašnjava Mladen uz napomenu kako su svi ciljevi do sada uspješno ostvareni.

JASNA VIZIJA
Nije to, doduše, prošlo sasvim glatko. S obzirom na to da i on, kao i ostala tri OPG-a, odavno imaju jasnu poslovnu viziju svojega biznisa u budućnosti, sama tehnička izrada plana i projektne dokumentacije potrebne za prijavu na europski natječaj išla je gotovo kao po loju. Ali problem je nastao dolaskom koronakrize, a situaciju je dodatno zakomplicirao zagrebački potres. Dugo su, skoro godinu dana, partneri i on proveli u potrazi za odgovarajućim prostorom koji bi pokrio do tada slabije zastupljene dijelove glavnog grada. Ali dućanom u Zvonimirovoj na izvjestan su način proširili doseg pa im on danas, osim kao prodajno mjesto, služi i kao svojevrsni showroom sve bogatije zagorske ponude.

Osim toplo i hladno prešanog bučinog ulja, bučinih koštica u svim varijantama, pa i onih s čokoladom, te ostalih proizvoda od buče, ali i orahovog i suncokretovog ulja OPG-a Cesarec, u trgovini su za sada zastupljeni još i proizvodi OPG-ova Lež, Krog i Bedek. “Prvi se bavi uzgojem haskapa, sibirske borovnice, a cijeli je posao počeo iz hobija i međuvremenu ga uspješno razvio te proširio i na proizvodnju sokova i džemova ponajprije od temeljnog proizvoda, ali nude i vlastito povrće kao i sok od jabuke. Supružnici Marina i Josip Krog bave se pčelarstvom, a proizvode izvrstan bagremov i suncokretov med te matičnu mliječ i propolis. Iz OPG-a Bedek dolazi nam pak više vrsta brašna i to pšenično, kukuruzno i zobeno, ali i zobene pahuljice iz njihovih vlastitih izvora”, nabraja Mladen uz napomenu kako su u ovom projektu i dućanu okupljeni proizvođači koji u potpunosti stoje iza neupitne kvalitete svojih proizvoda. Svoj početni plan da u dućanu imaju i kruh kao i mlijeko te neke druge artikle za, kako ih Mladen naziva, dnevne kupce, za sada, dok traje provedba europskog projekta, ne mogu realizirati jer ih proizvođači okupljeni u Operativnu skupinu nemaju u svojoj ponudi.

“U budućnosti svakako moram poraditi na ponudi koja će kupce privući da dođu skoro svaki dan. Među prvima će, kad nam ugovor dopusti, biti zagorski mlinci kao proizvod koji najbolje predstavlja kraj iz kojeg dolazimo. Svakako će nam na policama biti i odličnih zagorskih vina, ali i sireva te domaći kruh za koji već imam pouzdanu dobavljačicu”, kazuje Mladen najavljujući širenje asortimana.

PRVA LJUBAV
Razgovor neminovno skreće i na prvu Mladenovu ljubav – buču. Otkriva kako tu kulturu uzgaja na rascjepkanim parcelama na području od Jakovlja preko Stubičke Slatine do Oroslavja. Koštice za nagrađivano ulje iz ploda buče strojno izdvaja već na polju, a prerađuje ih u jednom pogonu koji se samo time bavi iz usluge jer je on procijenio kako se želi posvetiti proizvodnji sirovine i prodaji vlastitog proizvoda kojeg se danas može naći već u 180 dućana diljem zemlje. “Naše bučino ulje specifično je zbog načina proizvodnje, ali i prerade. Na finalni proizvod svakako veliki utjecaj ima i vrsta koštica odnosno buče golice za čiji smo se uzgoj opredijelili te skladištenje i način sušenja koštica”, naglašava Mladen dodajući kako najbolji finalni proizvod nastaje iz koštica koje se ničim ne tretiraju već naprotiv moraju biti bez stranih mirisa i aroma.

Brojne vizionarske ideje razvoja projekta vrzmaju se Mladenovom poduzetničkom prirodom. Među inima je i proizvodnja kruha od bučinog brašna koje nastaje kao nusprodukt prerade koštica u ulje, ali svjestan je kako se ne može protegnuti baš na sve kolosijeke. Za sada je usavršio dio s poljoprivrednom proizvodnjom, otvorio trgovinu zahvaljujući kojoj širi mrežu potencijalnih kupaca, a pri kraju je i veliki zahvat izgradnje “Bučograda” u rodnom mu kraju. Taj će turistički kompleks, kad uskoro bude gotov, moći ugostiti grupe do 55 ljudi, a u ponudi će biti radionice i izložbe te ugostiteljski dio u kojem će se posjetitelji moći upoznati s mnogim proizvodima od buče. Za koju godinu na imanju će se, prema planovima vlasnika, moći i prespavati. A dok čekamo dovršetak realizacije ove izuzetno zanimljive vizije, svakako je odlična prilika zaputiti se u zagrebačku Zvonimirovu ulicu i kušati majstorske nagrađivane proizvode našeg neumornog i upornog sugovornika Mladena.

Prethodni članakShopGuru.hr pretraživač za kupnju online
Sljedeći članakZelena tranzicija – Energetski održive trgovine