Zagreb ugostio svjetske zvijezde iz područja lanca opskrbe

Moderni lanac opskrbe sve je kompleksniji i zahtijeva od dionika da, osim o dostavi robe uz predviđeni trošak i u dogovoreno vrijeme, vode računa i o povećanju financijske vrijednosti za kompanije uz istovremeni doprinos ciljevima održivosti, čulo se na ekskluzivnoj konferenciji posvećenoj lancima opskrbe Supply Chain Executive Masterclass

U organizaciji magazina i portala Ja TRGOVAC te specijalizirane Supply Chain platforme Slychain u Zagrebu je održana ekskluzivna konferencija i radionica Supply Chain Executive Masterclass za rukovoditelje, stratege i operativce iz područja lanca opskrbe.

O glavnim elementima potrebnima za uspješno upravljanje ovim strateškim poslovnim segmentom govorili su renomirani svjetski stručnjaci za upravljanje lancem opskrbe: Thorsten Mebs, Supply Chain Sustainability Director u Tata Consultancy Services, Bram Desmet, CEO, profesor i autor stručnih knjiga iz kompanije Solventure, zatim Luke Kerr, Group operations director u Solent Group, Willem Jan Beerthuis, VP Logistics & Services kompanije Bekaert, te Nicolas Vandeput, konzultant, trener i autor iz kompanije SupChains.

Održivi lanac
Moderni lanci opskrbe nemaju tek jednodimenzionalni operativni zadatak pružanja usluge dostave i ne uključuju samo procese nabave i logistike. Sve više se u cijelom lancu mora razmišljati i o povećanju financijske vrijednosti za kompanije uz istovremeni doprinos ciljevima održivosti, rečeno je na konferenciji.

Bram Desmet

“Upravljanje lancem opskrbe danas je puno zahtjevnije nego što je to bilo prije 20 ili 30 godina jer svi odgovorni u lancu moraju, osim standardnih zahtjeva da se pruži željena usluga uz određeni trošak s optimalnim zalihama i uz raspoložive kapacitete, voditi računa o tome da poštuju principe zaštite okoliša te brinu o društvenim dimenzijama poslovanja”, naglasio je u svom izlaganju Bram Desmet. Pojasnio je pritom kako briga za društvo podrazumijeva jamstvo dobavljača da se u cijelom proizvodnom lancu poštuju moderni društveni standardi odnosno da poslodavci osiguravaju dobre uvjete rada, da ne iskorištavaju rad djece te da nije prisutno moderno ropstvo.

Upravljanje lancem opskrbe danas je puno zahtjevnije nego što je to bilo prije 20 ili 30 godina

Kako je nastavio Desmet, svim je ovim zahtjevima moguće i relativno lako odgovoriti u uvjetima stabilnog tržišta, odnosno u slučajevima kada dobavljači mogu ispoštovati potražnju, a ponašanje kupca bude predvidivo. “Tijekom pandemije, kada su narudžbe postale potpuno nepredvidljive i poremetile ustaljene uzorke potražnje, vidjeli smo kako su mnogi dobavljači imali problema isporučiti sve traženo, a postojeći lanci opskrbe, uz redovne izazove, dobili su i dodatni teret kolebanja u potražnji”, istaknuo je Desmet dodajući kako istovremeno ovakvi i slični izazovi znače da sami lanci opskrbe, ako njihova ravnoteža bolje funkcionira, mogu imati znatan utjecaj na financijski segment poslovanja svih uključenih.

Nagrađivana transformacija
O nagrađivanoj transformaciji lanca opskrbe tvrtke Solent group govorio je Luke Kerr. “Uštedama na prijevozu, smanjenjem kapitalnih troškova, poboljšanjem sustava naručivanja odnosno smanjenjem zaliha unutar lanca opskrbe u tri godine provođenja projekta kompanija je srezala troškove za osam milijuna britanskih funti”, istaknuo je Kerr. Njegova je tvrtka, naime, dio Humble Group koja je u posljednjih 15-ak godina akvizirala 47 kompanija pa je izazov u poslovanju predstavljalo postići sinergiju svih uključenih u proizvodnju i distribuciju hrane te proizvoda za osobnu njegu i kućanstvo, segmenata poslovanja kojima se bave okupljene tvrtke.

Poželjno je uspostaviti kulturu razumijevanja u kojoj zaposlenici mogu učiti tijekom obavljanja posla

Luke i njegov tim imali su zadatak lanac opskrbe svih uključenih dovesti “pod isti krov”, a samu transformaciju i uštede ne bi bilo moguće provesti bez angažmana svih uključenih. “Jednom kada zacrtate plan, važno je imati na umu da njegovo ostvarenje ovisi o ljudima. Važno je prilagoditi se svačijem stilu usvajanja znanja jer samo tako možete dobiti smislene podatke koji mogu poticati transformaciju sustava i procesa”, istaknuo je Kerr savjetujući kako je temelj uspješne provedbe plana i odlično poznavanje ukupne tehnologije i procesa.

Luke Kerr

Pri tome je svakako poželjno uspostaviti kulturu razumijevanja u kojoj zaposlenici mogu učiti tijekom obavljanja posla pa su svakako preduvjeti transformacije “na van” promjene unutar same kompanije uz istovremenu potpunu posvećenost kupcu. Na partnere pritom treba gledati kao na produženu ruku poslovanja vlastite tvrtke.

Otpor promjenama
Iako sve zvuči idilično, promjene u Solent groupu također su nailazile na otpor i prepreke, a svakako jedna od značajnih je bila pojava pandemije. “Proces transformacije našeg lanca opskrbe počeli smo u rujnu 2019., a samu kampanju smo pokrenuli u ožujku 2020., što se poklopilo s pandemijom koronavirusa. U kompaniji su se tada pojavile sumnje trebamo li se mijenjati s obzirom na nove okolnosti”, naveo je Kerr istaknuvši kako srećom optimizaciju nisu zaustavili, a ona se kasnije pokazala katalizatorom koji je u konačnici pomogao tvrtki u ostvarivanju današnjih zdravih stopa rasta, rezultirao zadovoljnim dioničarima i današnjim učinkovitim lancem opskrbe koji sve naručeno može dostaviti u dogovoreno vrijeme.

U lancu opskrbe jednako je ključna suradnja s dobavljačima i klijentima kao i odnosi unutar kompanije

Tvrtkama koje se spremaju na transformaciju lanca opskrbe ujedno je savjetovao da prije svega vrijeme posvete razumijevanju postojećih poslovnih procesa i raspoloživih podataka. “Ako je taj uvjet zadovoljen, a imate ljude koji se trude u obavljanju svojih zadataka, sve ostalo će doći samo od sebe”.

Thorsten Mebs

Thorsten Mebs podsjetio je kako su osnovni principi logistike i dalje vrlo pragmatični – dostaviti pravi proizvod, u pravoj količini i kvaliteti, u pravo vrijeme i na pravo mjesto uz dogovoreni trošak. “Održivost o kojoj se danas sve više govori možemo postići poštujući te odavno ustanovljene metode, a danas smo u prednosti jer su nam na raspolaganju moderne tehnologije, kao što su strojno učenje ili umjetna inteligencija, koje uvelike mogu olakšati poslovanje”, istaknuo je Mebs dodavši kako za uspjeh u poslu svaka tvrtka mora biti svjesna smjera u kojem želi ići.

Njegov je savjet kompanijama da na poslovnom planu gledaju dalje i šire od vlastitih interesa. “Čini mi se da još nismo na pravom putu jer globalnim biznisom vladaju stari principi koji se vode uglavnom profitom, bonusima i kvartalnim rezultatima na burzi”, mišljenja je Mebs te podsjeća kako je u lancu opskrbe jednako ključna suradnja s dobavljačima i klijentima kao i odnosi unutar kompanije, a u pozadini svega mora biti učinkovita razmjena informacija.

Strateški ugovori
Da se moderne logističke operacije ne mogu voditi bez strateških ugovora odnosno bez tijesne suradnje s odjelima nabave ukazao je Willem Jan Beerthuis, naglasivši kako samo otvorena komunikacija unutar kompanije i prave informacije mogu donijeti niže troškove. Njegova je osnovna poruka s konferencije kako prilagodbom poslovanja tvrtke trebaju postati otpornije na buduće poremećaje, a to mogu postići učeći od prošlih događaja.

“Da smo prije pojave pandemije koronavirusa imali bolje strategije, bolje bismo se snašli u tim do sada nezabilježenim uvjetima. Kad shvatimo da ono što radimo danas možda neće biti jednako učinkovito u budućnosti moramo početi stvarati uvjete u kojima se možemo brzo promijeniti i prilagoditi”, istaknuo je Beerthuis, iskusni profesionalac koji je cijeli radni vijek proveo radeći u logistici i nabavi Lidla, Heinekena, Teve i sada Bekaerta.

Naša kolumnistica Kristina Šorić (RIT Croatia) i Nicolas Vandeput

Nicolas Vandeput je govorio o nužnosti koordinacije između predviđanja prodaje i optimizacije zaliha. “Profesionalci u lancu opskrbe danas često koriste poslovne prakse koje se čine lakšima i čiji nazivi dobro zvuče, ali one često ne donose dodanu vrijednost. Teoretičari pak žive u paralelnom svemiru savršenih jednadžbi koje nisu uvijek primjenjive u poslovanju konkretnih kompanija”, naglasio je Vandeput uz zaključak kako je njegova misija utvrditi koji postupci i metode najbolje djeluju u praksi te ovisno o poslovnim strategijama pojedinih kompanija, pri čemu ističe značajne prednosti automatizacije poslovanja.

Po uzoru na slične međunarodne manifestacije po prvi puta u Hrvatskoj sudionici konferencije imali su priliku u predviđenom bloku od dva sata odraditi nekoliko kratkih sastanaka u trajanju do 15 minuta s ostalim sudionicima. Sastanci su dogovoreni putem posebne platforme za umrežavanje i izazvali su veliko zanimanje okupljenih sudionika.

Slychain networking
Slychain networking
Slychain networking
Slychain networking
Expo zona
Expo zona
Expo zona
Prethodni članakKonzum otvorio prvu SMART prodavaonicu u regiji
Sljedeći članakUz Lidlovu podršku volonteri iz Kupe izvukli šest kubika otpada