Zagreb Wine Gourmet Weekend povezao najznačajnije domaće udruge vinara

drazen-lazic_direktor-zwgwNa festivalu koji će se održati od petka do nedjelje predstavit će se više od 200 brendova vrhunskih vina i delicija

Od 13. do 15. travnja u Zagrebu će se održati Zagreb Wine Gourmet Weekend. Cjelokupan program ovog međunarodnog festivala vina i gastronomije danas je predstavio direktor festivala Dražen Lazić u Centru Kaptol.

Na Zagreb Wine Gourmet Weekendu bit će predstavljeno 200 brendova vrhunskih vina i delicija koje će posjetitelji moći kušati tijekom festivala. Kako navode organizatori, ono što ZWGW izdvaja od srodnih festivala je 50-ak vrhunskih stranih izlagača, čija vina se rijetko mogu naći u Hrvatskoj.

“Uz iznimno atraktivan izložbeni prostor u Gliptoteci u kojem smo okupili najznačajnije proizvođače vina i delicija iz Hrvatske i šire regije, u Centru Kaptol će se svaki dan festivala održavati projekcije odabranih dokumentaraca tematski vezanih uz festival i razne tematske radionice, kao i tematske panel rasprave s nekim od najznačajnijih ljudi iz svijeta vina poput Dimitriosa Leivadasa iz restorana The Fat Duck, Dominica Symingtona iz obitelji najznačajnijeg proizvođača porta na svijetu, Sarah Kemp, izvršne direktorice Decantera, Georgea M. Tabera, autora knjige Pariška presuda i mnogih drugih gostiju. Imamo i jednu svjetsku ekskluzivu – na Zagreb Wine Gourmet Weekendu ćemo premijerno prikazati i dokumentarni film o najznačajnijem Hrvatu u svijetu vina, Miljenku Mikeu Grgiću pod nazivom Kao stara loza”, kazao je Lazić.

ZWGW će svečano otvoriti ministar turizma Veljko Ostojić u petak u 12 sati. Za javnost će festival svoja vrata otvoriti u 13 sati, uz povoljnu cijenu ulaznice u pretprodaji, od 100 kn za dnevnu, 240 kuna za trodnevnu kartu, a samo 30 kuna za večernji program, koji će se u prostoru Gliptoteke odvijati uz razne domaće vinare i chefove za DJ pultom. Karticama Zagrebačke banke omogućena je kupnja ulaznica u festivalskom prostoru, uz 10% popusta.

Kako je došlo do uspješne suradnje između Zagrebačke banke i ZWGW-a obrazložio je Nenad Mećava, direktor poduzetničkog bankarstva Zagrebačke banke: “Obzirom na trajnu opredijeljenost Banke da bude podrška vinarima kao važnom segmentu klijenata, u svom angažmanu na ovom festivalu otišli smo dalje od samog sponzorstva te smo se odlučili i za aktivno sudjelovanje. Stoga smo organizirali i dvije radionice, za koje vjerujemo da će biti zanimljive svim vinarima.”

U sklopu konferencije predstavljen je i iznimno važan sporazum za hrvatsko vinarstvo. Naime, Dražen Lazić okupio je predsjednike najznačajnijih udruga vinara: Ivicu Matoševića, predsjednika Vinistre i predsjednika Udruženja vinarstva HGK, Vladu Krauthakera ispred Graševine Croatice, Sašu Špiranca kao direktora Dalmacija Wine Expa i Ivicu Kovačevića, čelnika Vina Dalmacije.

sasa-spiranec_ivica-matosevic_drazen-lazic_nenad-mecava_vlado-krauthaker_ivica-kovacevicPredstavnici najvažnijih domaćih vinskih udruga i festivala su sa Zagreb Wine Gourmet Weekendom dogovorili suradnju na način da domaćim vinarima omoguće što kvalitetniju promociju kroz aktivnosti udruga te zajednički nastup na domaćim i stranim smotrama vina.

Korak je to u pravom smjeru za što ozbiljniji zajednički nastup domaćih vinara na stranim tržištima, rečeno je na konferenciji za medije.

O suradnji udruga Ivica Matošević istaknuo je kako je ovo prvi puta da su se regionalne udruge i festivali odlučili udružiti te je izrazio zadovoljstvo što su već prve godine Zagreb Wine Gourmet Weekenda uspostavili uspješnu suradnju.

Prethodni članakVileda Miraclean magična spužva 2/1
Sljedeći članakNema prodaje Mercatora dok Debeljak ne ode