Zatvaranje barova i restorana radi suzbijanja Covida-19 smanjilo je globalnu prodaju vina, a prihodi vinara u Europi mogli bi se prepoloviti, objavila je Međunarodna organizacija za lozu i vino (OIV).

“U Europi bi zatvaranje tog važnog distribucijskog kanala moglo donijeti smanjenje obujma prodaje za 35 posto a prihoda za 50 posto”, rekao je generalni direktor OIV-a Pau Roca na video-konferenciji za novinare, ne navodeći vremenski okvir prognoze. Distribucija je prebačena na maloprodajne tvrtke i na internetsku prodaju ali očekuje se da će se ukupna potrošnja smanjiti, kao i cijene, što će pogoditi prihode i profitabilnost vinara, dodao je Roca.

Budući da je globalna zarada prošle godine bila rekordna, pad sektora može se usporediti s onim na kraju Drugog svjetskog rata, naglasio je čelnik OIV-a. Mediteranske zemlje bit će najteže pogođene jer se uvelike oslanjanju na barove, restorane i terase, a turizam će ostati ograničen čak i nakon ukidanja mjera blokade.

Iako će prodaja vina vjerojatno porasti nakon što ograničenja budu ublažena, kriza bi mogla donijeti nepovratne promjene u sektoru. “U ovom trenutku svi se slažu da su posljedice zatvaranja razorne, vjerojatno nepovratne, osim ako se ne osiguraju izvanredni javni resursi za obnovu”, rekao je Roca, čija organizacija okuplja vlade 47 zemalja-proizvođača vina.

Europski proizvođači, posebno oni u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, pozivaju u pomoć, pri čemu francuske vinare već teško pogađaju 25-postotne američke uvozne carine, uvedene u sklopu kompenzacije za europsko subvencioniranje Airbusa.

Francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume izjavio je u četvrtak da su francuski vinari ostali bez manevarskog prostora, zatraživši veću pomoć Europske unije. “Iako neke zemlje počinju otvarati luke, poput, primjerice, Kine, scenarij za blisku budućnost ne ostavlja previše prostora za optimizam”, kazao je Guillaume za televiziju LCI.

Europska komisija prognozirala je početkom tjedna da će potrošnja vina u 27-članom EU pasti osam posto u sezoni 2019/2020. u usporedbi s prosjekom u prethodnih pet godina. Vrijednost globalnog izvoza vina u 2019. godini premašila je 31,8 milijardi eura, a Francuska je bila najveći izvoznik s 9,8 milijardi eura, priopćio je OIV. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!