Zakon o ekološkoj proizvodnji do kraja godine

Na Zagrebačkom velesajmu u organizaciji Biovege, Makronove i Planetopije održana je ekotribina na temu: Istine i zablude o ekoproizvodima na kojoj se raspravljalo o izazovima i ciljevima ekoproizvodnje, te je predstavljen novi Zakon o ekološkoj proizvodnji.

Na ekotribini su ekopoljoprivrednici Damir Rosipal i Zlata Nanić, Darija Musulin, viša stručna savjetnica Odjela ekološke i integrirane poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, te Anita Bočkor iz Biovege, tvrtke koja se bavi uvozom i distribucijom ekoproizvoda, istaknuli prednosti ekološke proizvodnje, kao i konzumiranja ekoloških proizvoda. Ekološka proizvodnja je vrlo zahtjevan način proizvodnje i mnogo je manje komercijalno isplativ od konvencionalne poljoprivrede.

Ekoimanja moraju prolaziti stručnu kontrolu i dobiti potvrdnicu da bi mogli označiti svoje proizvode ekološkima. Zbog toga su i ekoproizvodi značajno skuplji od onih uzgojenih na konvencionalni način, ali su i mnogo kvalitetniji i zdraviji.

Zato je važno educirati i informirati ljude u Hrvatskoj da razlikuju pravu ekoproizvodnju od raznih pokušaja obmanjivanja potrošača.

Zlata Nanić, osnivačica prvog ekoimanja u Hrvatskoj i pionir ekoproizvodnje govorila je o zabludama koje krajnji potrošači kod nas imaju o ekološkim proizvodima.

“Potrošači u Hrvatskoj smatraju da domaći proizvodi automatski označavaju kvalitetno voće i povrće. Međutim, to je pogrešno vjerovanje jer ekološka proizvodnja rezultira proizvodima koji su mnogo kvalitetniji i imaju veću nutricionističku vrijednost”, kazala je.

Damir Rosipal je ukazao na mnoge needucirane poljoprivrednike kod nas koji ne samo da upotrebljavaju kemiju u uzgoju već to rade s krivim kemijskim produktima i na krivi način.

Red na tržište ekoproizvoda trebao bi uvesti Zakon o ekološkoj proizvodnji, za kojeg se očekuje da će stupiti na snagu krajem godine.

Za proizvodnju prema Zakonu dodjeljivat će se znak ‘Ekoproizvoda’, koji će označavati proizvode koji imaju 95 posto sastojaka koji dolaze iz ekološke proizvodnje.

Također, prema Zakonu, sve tvrtke koje se ne bave ekološkom proizvodnjom morati će ukloniti nazive bio, organski i eko iz svojih imena i imena svojih proizvoda.

Tako više neće biti Bio-aktiva niti bio peciva, proizvoda koji ne dolaze iz ekološke proizvodnje, a koriste takve oznake. Glavni cilj Zakona je zaštita i sigurnost krajnjih potrošača.

Sestrinske tvrtke Biovega, Makronova, Planetopija i Biozrno, zajednički nastupaju na sajmu Mystic u sklopu Zagrebačkog velesajma, gdje imaju štand pod nazivom ‘Dobar osjećaj’.

Ove godine vlasnici i osnivači tih tvrtki, Jadranka Boban Pejić i Zlatko Pejić obilježavaju 25 godina rada. Štand je pun zanimljivog sadržaja, kao što je besplatna shiatsu masaža, radionica kuhanja ‘ekopalačinki’ ili Primavera tretman njege.  (Lider)