Mala Zrno pekara okružena šumom sa svih strana, u pitoresknom ambijentu sela Habjanovac, 45 kilometara od Zagreba, predstavlja majstorski kruh s kiselim tijestom i 100% organskim sastojcima, dokazujući kako i danas možemo uživati u zdravom, ukusnom i lako probavljivom kruhu.

Priča o Zrno kruhu rezultat je dugogodišnjeg sna o proizvodnji organske i cjelovite hrane u jedinstvenim prirodnim uvjetima i prema originalnim recepturama. Počela je prije deset godina i od tada se u Zrno pekari spravlja više od 11 različitih okusa, mirisa i tekstura kruha s kiselim tijestom, prema recepturama Zlatka Pejića. Stvarali su se dugo i promišljeno, kombinirajući tradicijska i moderna znanja, kako bi kruh podržavao vitalnost i zdravlje čovjeka, bez zagađenja okoliša.

Tajni sastojak za kvalitetu i okus
U ovom kruhu su sastojci isključivo iz organskog uzgoja, od kojih se neki, poput pira i raži, uzgajaju na samom imanju. Ručna obrada u malim serijama, pažljivo birani sastojci bogati biljnim vlaknima, prirodna i spora fermentacija i čisti zrak na Zrno eko imanju, ovom kruhu daju posebnu kvalitetu. No, priču zaokružuje još jedan autentičan “tajni” sastojak – izvorska voda sa samog imanja.

Duga fermentacija za bolju probavljivost
Svi sastojci za kruh brižno se povezuju u cjelinu uz dodatak 12 godina razvijanog startera. On pokreće dugi proces fermentacije koji traje između 12 i 24 sata. Samo za usporedbu, konvencionalni kruh sadrži niz aditiva koji maksimalno požuruju proces, pa je od zamjesa do pečenja potrebno dva sata, a često i puno manje.

Ovo kiselo tijesto sadrži prirodne probiotike koji teško probavljiv gluten pretvaraju u nutrijente koji postaju lakše probavljivi. Te su mikrokulture ujedno zaslužne i za aromu, teksturu te stabilnost kvalitete kruha.

Organska kvaliteta s oznakom bez glutena
Zrno pekara nedavno je predstavila i inovaciju prvog organskog kruha s kiselim tijestom bez glutena, koji je odmah postao jedan od najpopularnijih. Proizvodi se u kontroliranim uvjetima na eko imanju Zrno, a iza oznake “bez glutena” stoje redovite analize koje mu osiguravaju i jamče najvišu kvalitetu. Spravljen je od rižinog, heljdinog, prosenog, kukuruznog, krumpirovog i slanutkovog brašna te mljevenog zlatnog lana, psyllium praha i rižinog startera. Ovaj jedinstven kruh blagog okusa ima sadržaj glutena manji od 20 miligrama po kilogramu.

Zrno kruh dobio je sva priznanja kao autentičan proizvod tima ljudi s dugogodišnjim iskustvom i znanjem na polju pripreme vrhunskih, pekarskih proizvoda bez uporabe kvasca, emulgatora, bojila i namirnica životinjskog porijekla, u skladu s visoko postavljenim kriterijima organske proizvodnje.

Ako ga već niste probali, sada je idealno vrijeme da se zaljubite u pravi, majstorski kruh. Pronaći ćete ga u bio&bio trgovinama.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!