Zašto je Hrvatska rekorder u EU po broju građana koji izbjegavaju vijesti?

Novinari i urednici vodećih medija raspravljat će i o tome koliko su mediji doprinijeli nedavnim smjenama ministara u Vladi premijera Andreja Plenkovića

Na dvanaestom izdanju Weekend Media Festivala koji će se, od 19. do 22. rujna, održati na već poznatom mjestu u staroj tvornici duhana u Rovinju, a ove godine prvi put i u luksuznom Grand Park Hotelu Rovinj, raspravljat će se o najaktualnijim temama koje su obilježile rad medija u prošloj godini.

Nakon aktualne rekonstrukcije Vlade puno će zanimanja sigurno izazvati panel diskusija “Kako preživjeti seks, laži i nekretnine”, koja će se baviti političkim komunikacijskim promašajima kojima svakodnevno svjedočimo. Novinari i urednici vodećih medija raspravljat će i o tome koliko su mediji doprinijeli nedavnim smjenama ministara u Vladi premijera Andreja Plenkovića.

Na panelu popularnog naziva “Spotlight” glavni urednici vodećih medija raspravljat će zašto pada povjerenje u medije i koje su posljedice za društvo.

“Istraživanje Reutersa pokazalo je da je povjerenje u medije palo s 44% na 42%, a povjerenje u vijesti na društvenim mrežama još je manje. Velike su razlike među zemljama: u Finskoj (59%), Portugalu (58%) i Danskoj (57%) povjerenje je veće od prosjeka, a najniže je u Mađarskoj (28%), Grčkoj (27%) i Južnoj Koreji (22%). Hrvatska je oko prosjeka s 40%, na razini Italije ili Velike Britanije. Želimo od vodećih ljudi medija čuti razloge takvog stanja kao i aktivnosti koje planiraju poduzeti kako bi se stanje popravilo”, najavljuje Nikola Vrdoljak, direktor programa Weekend Media Festivala.

U prosjeku gotovo trećina ispitanika u istraživanju Reutersa aktivno izbjegava vijesti, tri postotna boda više nego prije dvije godine. Hrvatska je rekorder s 56% onih koji izbjegavaju vijesti, slijedi Turska s 55% i Grčka s 54%. Najmanje izbjegavaju vijesti u Japanu (11%) te Danskoj i Finskoj.

Više od jedne četvrtine (28%) ispitanika u istraživanju Reutersa smatra da su izloženi prevelikoj količini vijesti, da ih se stalno bombardira različitim verzijama iste priče ili kontradiktornim komentarima. Gotovo 40% ih smatra da mediji previše negativno intoniraju vijesti. Najviše u Grčkoj, 59%, a u Hrvatskoj 51%.

Uz ove rasprave na Weekendu će o aktualnim temama diskutirati više od 150 predavača i panelista, a u programu će uživati više od 5000 sudionika iz svih zemalja regije.

Prethodni članakSrbija: Cijene cigareta usklađuju se sa standardima EU
Sljedeći članakHell Energy Drink Active