U svim kompanijama Fortenova grupe koje proizvode vino – Belju, Agrolaguni i Vupiku završena je ovogodišnja berba grožđa, koja je, kako ocjenjuju, bila jedna od zahtjevnijih zbog dugotrajne suše, a potom i velike količine kiše tijekom same berbe.

Berba u vinogradima u Podunavlju krenula je u zadnjem tjednu kolovoza berbom ranog sortimenta, pri čemu je Belje započelo s berbom grožđa za pjenušava vina La Belle koja su uspješno lansirana na tržište krajem prošle godine, a završila berbom crnog sortimenta na položajima na Karanačkom brdu.

U vinogradima Agrolagune berači su krenuli s branjem grožđa 18. kolovoza za vina Laguna Chardonnay, a završili s branjem crnog grožđa za vrhunska crna vina Festigia.

Zajedničko obilježje vinogradarske godine je dugotrajna suša te, u vinogradima u Podunavlju, ogromna količina kiše u vrijeme berbe, no zahvaljujući pomnoj brizi o nasadima u svim vinogradima, prinosi i kvaliteta su u okvirima očekivanog, odgovorili su iz Fortenove na upit Hine vezano uz ovogodišnju berbu.

U vinogradima Belja, koji se protežu na 564 hektara, ubrano je pet milijuna kilograma grožđa, što je u skladu s planovima, dok je u Agrolaguni ubrano oko 5,5 milijuna kilograma grožđa.

U vinogradima Vupika, koji se protežu na 120 hektara, na lokaciji Goldschmidt iznad samog Dunava, ove godine je ubrano oko 1,5 milijuna kilograma grožđa, nešto manje u odnosu na prošlu godinu.

“Ova godina je bila jedna od zahtjevnijih za vinogradare, kako zbog dugotrajne suše tako i zbog velike količine kiše, koje je u samoj berbi palo više od 170mm/m2”, kazao je glavni enolog Vina Belje Marijan Knežević komentirajući ovogodišnju berbu.

Upravo su velike količine kiše, kako je rekao, odužile ovogodišnju berbu za koju se može reći da će biti standardne kvalitete, iako će neke sorte i neki položaji i u ovoj godini dati iznimna vina.

Kao i baranjski vinogradi, i vinogradi u Vupiku su bili izloženi dugotrajnoj suši pa rukovoditelj PC vinogradarstvo i vinarstvo u Vupiku Marijan Papak ističe da su “s obzirom na to kakva je bila vinogradarska godina, zadovoljni s količinom i kvalitetom ubranog grožđa.

Zbog naglog dozrijevanja grožđa potaknutog visokim temperaturama, krenuli su s berbom krajem kolovoza, a posljednje količine grožđa su ubrali krajem rujna, tako da su maksimalno iskoristili sve mogućnosti njihovog podruma u želji da proizvedu što kvalitetnija vina, kazao je.

Agrolagunina godišnja proizvodnja vina je 4,5 milijuna litara, vinogradi se prostiru na 630 hektara s oko 2,5 milijuna loza, a direktor vinarstva i proizvodnje Josip Barišić kaže kako su pomnim praćenjem plotova i ciljanom berbom postigli vrhunsku kvalitetu grožđa unatoč velikom stresu zbog dugotrajne suše i visokih temperatura.

“Ova sezona bila je jako pogodna za crne sorte, no unatoč tomu kvaliteta bijelih sorti nimalo ne zaostaje. Vina koja ćemo proizvesti iz ovogodišnje berbe bit će izraženije strukture od dosadašnjih i nešto većih alkohola”, ocijenio je Barišić. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!