U sklopu najsuvremenije klaonice u Hrvatskoj i jedne od najboljih u Europi, Mesne industrije Ravlić kod Petrijevaca nedaleko Osijeka, vlasnik je nakon dvije godine priprema krenuo u proširenje kapaciteta vrijedno najmanje deset milijuna eura. Za dobre projekte uvijek je, dakle, pravo vrijeme usprkos teškoćama poslovanja i lošoj investicijskoj klimi u Hrvatskoj.

Upravo ih skori ulazak Hrvatske u EU i širenje tržišta prisiljava na novi tehnološki napredak, žele li zadržati vodeće pozicije i nakon ulaska na veliko europsko tržište.

Zato se Zlatko Ravlić ne obazire na krizu i dosljedno nastavlja obiteljsku tradiciju ulaganja i rasta, koju vuče još od svoga djeda. Počeli su davno s obiteljskim restoranom Plavi podrum, a od 2008. godine imaju najmodernija postrojenja za preradu mesa i klaonicu u koju im proizvođači opreme redovito šalju komitente kako bi u praksi, na najboljem primjeru, prezentirali svoju ponudu.

Ravlić sada gradi nove pogone za pakiranje mesa u kontroliranoj atmosferi te uvodi potpuno automatizirane linije za otpremu svježeg mesa. Time će produžiti svježinu i zdravstvenu ispravnost i rok trajanja svojih proizvoda, što je postalo presudno pri izboru dobavljača gotovo svih velikih trgovačkih centara.

“Narezivanje mesa u šnicle i kockice te pakiranje u posebnoj atmosferi dosad nam je nedostajalo kako bismo zaokružili ponudu. Zato postavljamo novu automatiziranu rasjekaonicu svježeg mesa, liniju za narezivanje svježeg i obrađenog mesa, a na prvom katu novog pogona bit će nova prerada trajnih proizvoda čime ćemo podići proizvodne kapacitete”, kaže Ivana Ravlić koja s bratom Mariom kao članica Uprave postupno preuzima poslovanje od oca Zlatka.

Nakon pribavljanje potrebnih dozvola s tom će investicijom 2013. godine konkurirati za sredstva iz IPARD programa, za što upravo kompletiraju dokumentaciju (veterinarske, okolišne i dozvole zaštite na radu…), a za gradnju pogona potom će im trebati dvije godine.

Zasad su obnovili gotovo svu podzemnu infrastrukturu, izmjestili parkiralište iz kruga objekta i izgradili pristupnu cestu pored u sklopu poslovnog centra, namijenjenu kupcima novog diskonta koji će već na proljeće ponuditi kupcima najveći asortiman robe po najpovoljnijim cijenama.

Kontinuirano povećavaju i broj zaposlenih i sada ih je u klaonici i maloprodajnoj mreži mesnica 230. “Teško je bilo odlučiti se na tolika ulaganja i vidjeti njihovu isplativost, jer kupovna moć građana je vrlo slaba. Ušli smo u program HBOR-a preko IPARD-a koji sufinancira kreditiranje za takve objekte i omogućuje nam sredstva po kamatnoj stopi od jedan posto, uz 25 posto vlastitog ulaganja. Nakon proširenja pogona očekujemo povećanje broja zaposlenih za daljnjih 15 – 20 posto”, kaže Ivana Ravlić.

Opremu i posebne strojeve uvest će iz Njemačke i SAD-a, a sve se odvija pod budnim okom Darka Murkovića, projektanta specijaliste za gradnju klaonice i tehnologije za preradu mesa. (tportal)