Željka Mojzeš - BIPA Hrvatska

U godini u kojoj slavi 15 godina poslovanja u Hrvatskoj, BIPA nastavlja sa snažnom ekspanzijom i do kraja godine planiramo otvoriti još pet novih poslovnica, sveukupno deset u ovoj godini, istaknula je Željka Mojzeš, rukovoditeljica marketinga u drogerijskom lancu BIPA Hrvatska.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

U nastojanju da nam se osobno predstavi i svrsta u neku kategoriju, Željka Mojzeš za sebe kaže da je marketing afficionado koji sada ima gotovo 23 godine iskustva u marketinškim komunikacijama. Karijeru je započela u turizmu, no vrlo brzo je prešla u FMCG sektor gdje je provela 15 godina te potom još četiri godine u telekomunikacijama. Tijekom svojeg profesionalnog razvoja radila je u različitim industrijama, ali ističe kako je vrlo brzo shvatila da je upravo FMCG sektor najviše zanima. U Bipu je došla krajem 2020. iz Algebra LAB-a, gdje je, uz upravljanje EU projektima, imala priliku surađivati s različitim tehnološkim timovima unutar Startup inkubatora. Željkino područje specijalizacije je upravljanje projektima i brendovima, kao i vođenje integriranih marketinških kampanja.

Funkciju rukovoditeljice marketinga preuzeli ste u jeku pandemije. Kako ocjenjujete svojih sada već gotovo godinu i pol na toj poziciji?
Pandemija nas je sve zatekla – kako privatno, tako i poslovno. Bili smo svjedoci tektonskih promjena u svim industrijama, ali najviše su pogođene djelatnosti koje zahtijevaju bliski kontakt s ljudima. Trgovina je svakako jedna od njih, pa je u takvim izazovnim vremenima agilnost bila ključna. Tijekom pandemije desile su se značajne promjene u kupovnim navikama potrošača, što nas je potaknulo da budemo još inovativniji, dinamično se razvijamo i širimo naše usluge. Prateći potrebe naših kupaca u zadnje smo dvije godine radili na uistinu zanimljivim i važnim projektima, od kojih mogu posebno istaknuti suradnju s udrugom “kako si?” kroz projekt podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja #PrekrasnaIznutra. Uslijed pandemije i potresa koji su zadesili Zagreb i područje Siska i Petrinje, gdje živi velik broj naših zaposlenika, u suradnji s prof.dr.sc. Natašom Jokić-Begić organizirali smo seriju internih webinara na temu “Kako u tjeskobna vremena sačuvati zdravu glavu”.

Osim toga, svim zaposlenicima omogućili smo korištenje savjetodavne telefonske linije u suradnji s udrugom “kako si?” i na taj način im osigurali stručnu pomoć u trenucima kada im je bila najpotrebnija. Povratna informacija naših zaposlenika bila je izuzetno pozitivna, što nam je dalo dodatni poticaj da im tu “prijateljsku ruku” pružimo i izvan ureda Bipe. Također, u sklopu te inicijative uveli smo i brendirani merchandise, od čije prodaje BIPA donira 10 kn udruzi “kako si?”, kako bismo dodatno podržali njihov rad. Kada pogledam unatrag ovih 18 mjeseci svog djelovanja u Bipi, mislim da imam puno razloga biti ponosna na sve naše projekte. Između ostalog, kroz suradnju s Woltom zakoračili smo u svijet e-commercea te kontinuirano unapređujemo postojeće aktivnosti i usluge, uvodimo novitete u asortiman, imamo jedinstvenu platformu Bipa Backstage, a jako smo zadovoljni i širenjem suradnje s domaćim proizvođačima, koji trenutno kod nas imaju više od 1.000 proizvoda od gotovo 50 brendova.

BIPA obilježava 15 godina poslovanja u Hrvatskoj. Možete li nam dati kratki vremeplov vašeg dosadašnjeg poslovanja i razvoja na hrvatskom tržištu?
Naša prva poslovnica otvorena je 25. srpnja 2007. u Vinkovcima, a najnoviju 134. otvorili smo u Trogiru. U posljednjih 15 godina kupcima smo stalno nudili sjajne prilike, osiguravajući im svakodnevno dobre ponude, cijene i odlično iskustvo kupovine. Ponuda Bipe temelji se na suradnji s vrhunskim robnim markama pa je na policama moguće odabrati između 10.000 proizvoda međunarodnih i domaćih robnih marki, visokokvalitetan make-up, parfeme, proizvode za njegu tijela, kose i zubi, proizvode za kućanstvo i odličan izbor potrepština za najmlađe. Osim poznatih brendova, na policama imamo kvalitetne proizvode vlastitih robnih marki LOOK BY BIPA, Today, Clever, BILife, BIHome i Babywell. Zadovoljstvo naših kupaca nam je uvijek na prvom mjestu.

U tome smo iz godine u godinu sve uspješniji zahvaljujući našem timu od 840 zaposlenika, a posebno smo ponosni smo na to što i danas u Bipi imamo kolege koji su s nama već 15 godina, od prve otvorene poslovnice. Njegujemo radnu atmosferu koja potiče otvorenu komunikaciju, ideje i prijedloge i ulažemo u profesionalni razvoj naših kolega u poslovnicama koji su naša najveća snaga. Oni su na “prvoj liniji” s kupcima i od njih uvijek dobijemo pravu sliku njihovih potreba. Ulaganje u zaposlenike i razvoj budućih talenata dio su vrijednosti koje predstavljaju temelj uspjeha Bipe. Kompanija kontinuirano potiče njihovo obrazovanje i razvoj prodajnog i menadžment tima putem različitih edukacija poput SMART akademije, Razvojne akademije i programa Specijalist za ljepotu koji se izvodi u suradnji s talijanskom školom mode i dizajna Callegari.

Povodom ove obljetnice pokrenuli ste i novu image kampanju. Koje su glavne poruke ove kampanje?
Kampanjom “Nepobjedive” želja nam je inspirirati i ohrabriti prvenstveno žene, ali i sve ostale, da pronađu svoje pravo “ja“, da se ne stavljaju u okvire koje im društvo nameće i da ostanu svoji. Ona pokazuje kako je ružičasta boja odlučnih, beskompromisnih i neustrašivih, bez obzira na to što se baš ona nepravedno često pripisuje svijetu nježnih i slabih. Ružičasta postaje boja inspiracije, boja snažnih žena i svih drugih koji u sebi žele pronaći slobodu i zadovoljstvo. Samo ako smo svoji i vjerujemo u sebe možemo biti nepobjedivi.

Upravo u tome je i srž kampanje “Nepobjedive”, jer nas podsjeća na vlastitu snagu i hrabrost koje dolaze u neočekivanoj viziji ružičaste boje, simbolu naše kompanije. Izuzetno sam ponosna na ovu kampanju i iskreno zahvalna svakom pojedinom članu svojeg tima koji je, zajedno s kreativnim stručnjacima iz agencije Bruketa&Žinić&Grey, najviše zaslužan za to što je ova predivna i snažna kampanja ugledala svjetlo dana.

Već ste spomenuli i suradnju s Woltom. Kako ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima ove suradnje?
BIPA kontinuirano usklađuje svoje aktivnosti s potrebama kupaca pa je tako prepoznala i sjajan pothvat Wolta, koji je u 2021. godini napravio ogroman iskorak u trgovački kanal prodaje na našem tržištu, omogućivši brojnim ostvarenim poslovnim suradnjama svojim korisnicima one-stop-shopping mjesto. Digitalizacija je svojevrsna prirodna evolucija trgovine. Iako u Hrvatskoj ona još nije na razini ostatka Europe, pandemija ju je značajno ubrzala. Potrebe i navike potrošača se dinamično mijenjaju i drago nam je da na njih možemo odgovoriti. U našoj ponudi na Woltu imamo više od 4.000 artikala, a dostupni smo u 17 gradova.

Planirate li daljnje širenje svoje prodajne mreže u ovoj godini te na što se planirate fokusirati u svome poslovanju?
Kontinuirano razvijamo i širimo svoju poslovnu mrežu pa tako nastavljamo sa snažnom ekspanzijom i do kraja godine planiramo otvoriti još pet novih poslovnica, sveukupno deset u ovoj godini. Uz nastavak ekspanzije, fokus stavljamo na modernizaciju naše prodajne mreže.

Uskoro na snagu stupa i obveza dvojnog isticanja cijena u kunama i eurima. Jeste li spremni za ovaj proces?
Prelazak na euro je veliki korak za Hrvatsku i za to se pripremamo već neko vrijeme uz podršku naših kolega iz REWE grupe. Imamo oformljen mini task-force koji se brine da sve bude isporučeno na vrijeme, prema uputama nadležnih institucija, a pritom vodimo računa i o tome da našim kupcima sve bude jasno, jednostavno i pristupačno.