markus-geyer-largeU Bipa loyalty programu na sniženju se uvijek nalazi više od 70 proizvoda, a članovi za rođendan dobivaju kupon s 15 posto jednokratnog popusta na cijeli asortiman

Drogerije Bipa prisutne su na hrvatskom tržištu od 2007. godine, a ove godine planiraju otvoriti 22 nove trgovine. O Bipa loyalty programu, njegovim pogodnostima i reakcijama kupaca razgovarali smo s gospodinom Markusom Geyerom, članom Uprave Bipa Hrvatska.

Od kada je aktivan loyalty program Bipe te na koji način funkcionira?
Započeli smo s programom u ožujku 2008. godine i otad smo vrlo uspješni. Sve što kupac treba učiniti da postane član jest ispuniti obrazac u nekoj od naših trgovina i odmah može početi koristiti sve prednosti programa.

U čemu se razlikuje od drugih programa na tržištu te koliko članova broji?
Danas u Hrvatskoj imamo već više od 240.000 članova. Svi naši članovi pravo na povlastice ostvaruju već samim članstvom te ne moraju kupovati u Bipi da bi sakupili bodove i kasnije ih zamijenili za popust, kao što je slučaj u drugim drogerijama.

Na sniženju se uvijek nalazi više od 70 proizvoda, a svaki član na kućnu adresu dobiva i rođendanski kupon s 15 posto jednokratnog popusta na cijeli asortiman. Za majke koje imaju Bipa karticu, od svakog prvog ponedjeljka do srijede u mjesecu, nudimo 20 posto popusta na cjelokupnu ponudu proizvoda za bebe.

Kako i u kojoj mjeri je loyalty program utjecao na vaš promet i prihode?
Teško je to izraziti konkretnim brojkama budući da smo vrlo mlada tvrtka. Želimo svima omogućiti da pronađu ono što im treba u našoj ponudi i akcijama, a program vjernosti pomaže nam da to i ostvarimo.

Kakve su reakcije kupaca na pogodnosti vašeg loyalty programa?
Povratne informacije koje dobivamo su izvrsne. Našim se članovima sviđaju rođendanski kuponi i posebne ponude jer znatno doprinose povećanju njihovog kupovnog budžeta.

Na koji sve način promovirate vaš loyalty program?
Informacije o loyalty programu uglavnom nudimo u našim trgovinama. Za trgovca na malo prodajno mjesto je najvažnija karika. Na prodajnom mjestu ostvaruje se izravan kontakt s kupcima i može im se odmah pokazati kakve sjajne prednosti pruža kartica vjernosti. Dakako, za informiranje se služimo i drugim medijima te e-mailom na mjesečnoj bazi.

Planirate li uvesti određene novitete u skorije vrijeme?
Naše poslovanje živi od inovacija i uvijek od dobavljača očekujemo nove i inovativne proizvode, a i sami nastojimo biti maksimalno inovativni. I trgovac je dužan na tržište donositi novosti, a Bipa je svakako vrlo inovativna tvrtka i to ne samo u Austriji.

Prošle smo godine prvi u Hrvatskoj pokrenuli veliku promociju 1+1 gratis, što su naknadno  prihvatili i slijedili i ostali trgovci. Za naš program vjernosti također smo pripremili neke novitete.

S obzirom na vaše bogato iskustvo iz CRM-a i činjenicu da ste skoro četiri godine radili u Bipa Austrija, zanima nas postoji li razlika između hrvatskog i austrijskog Bipa loyalty programa te koliko je to iskustvo bilo presudno u implementaciji loyalty programa u hrvatskoj Bipi?
Svakako da postoji razlika između ta dva programa, ali Bipa Austrija i Bipa Hrvatska dvije su različite kompanije s posve različitim udjelima na tržištu.

Osim toga, Bipa Austrija posluje već oko 30 godina. Logično je da programi vjernosti u ove dvije tvrtke imaju različitu važnost u njihovim strategijama. A je li moje iskustvo utjecalo na uvođenje programa vjernosti u Hrvatskoj? Da, jest. Nadam se da je puno utjecalo. Naučio sam iz prošlih pogrešaka i poboljšao ono što se i u Austriji pokazalo uspješnim.

markus-geyer-bipa-kartica-largeMožete li usporediti hrvatsko i austrijsko drogerijsko tržište?
Glavna je razlika u tome da smo u Austriji vodeći na tržištu. U Hrvatskoj još nismo, ali radimo na tome.

Planirate li širenje Bipe u regiji?
Ove godine u Hrvatskoj otvaramo 22 nove Bipa trgovine pa smo uglavnom koncentrirani na širenje na hrvatskom tržištu.