Unutar promatrane kategorije tjestenina ukupno 34,2% vrijednosne prodaje proizišlo je kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. U okvirima udjela redovne i promotivne prodaje, uočava se rast u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje od 3,4%.

Prodaja tjestenina tijekom 2021. godine zabilježila je vrijednosni rast po stopi od 1% i količinski pad od 4,7%. Unutar promatrane kategorije tjestenina ukupno 34,2% vrijednosne prodaje proizišlo je kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. U okvirima udjela redovne i promotivne prodaje, uočava se rast u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje od 3,4%.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 99,2% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju 0,8%. U odnosu na 2020. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 12,7%, dok je prodaja promotivnih pakiranja ostvarila pad od čak 41,2 posto.