Nakon zatvaranja u 2020. i postepenog povratka u normalno poslovanje tijekom 2021. godine, vodeći svjetski stručnjaci očekuju kako će potražnja potrošača u 2022. godini nastaviti rasti, ali upozoravaju pritom da je važno gledati naprijed i predvidjeti izazove i prilike koje trgovci mogu očekivati. Pametni trgovci na malo, oni za koje je najvjerojatnije da će ostvariti uspjeh, upravo su oni koji će moći izazove pretvoriti u prilike.

Kako teče društveni život, tako teče i maloprodaja. Rijetko kada je to miran tok jer se preferencije potrošača konstantno mijenjaju pa se slijedom toga mijenjaju i maloprodajna kretanja pri čemu smjernice potrošačkih navika snažno utječu na poslovanje trgovaca koji se trude stvoriti doživljaj kupnje sukladno dobivenim smjernicama. Potrošač i njegove navike kreiraju najbolju smjernicu za strategiju poslovanja koja u svojoj osnovi uvijek i bez izuzetka uključuje i dizajn prodajnog prostora koji mora biti adekvatno i funkcionalno opremljen kako bi pružio ugodnu kupnju i potaknuo kupca na ponovni dolazak.

Pandemija je snažno utjecala na potražnju za specifičnom opremom kako samih prodajnih prostora, tako i opreme i sredstava za zaštitu zdravlja prodajnog osoblja. Sada se to nekako malo stišalo, premda zaraza nikako nije gotova. Štoviše, njoj su se pridodale visoke stope inflacije i opće geopolitičke napetosti te ratna zbivanja na istoku Europe.

Nakon zatvaranja u 2020. i postepenog povratka u normalno poslovanje tijekom 2021. godine, vodeći svjetski stručnjaci očekuju kako će potražnja potrošača u 2022. godini nastaviti rasti, ali upozoravaju pritom da je važno gledati naprijed i predvidjeti izazove i prilike koje trgovci mogu očekivati. Pametni trgovci na malo, oni za koje je najvjerojatnije da će ostvariti uspjeh, upravo su oni koji će moći izazove pretvoriti u prilike.

TREND BROJ 1
U analizi globalne agencije Storefront pobrojava se 11 maloprodajnih trendova koje možemo očekivati u 2022. godini, a na prvom se mjestu nalazi konstatacija da je upravo iskustvo u trgovini važnije nego ikad.

Analitičari ove agencije ističu kako je već dugi niz godina “iskustvo” priznato kao ključna razlika u maloprodaji, kako u online, tako i offline kanalu. Pritom brendovi koji mogu pružiti najbolja iskustva ostvaruju prednost na tržištu i osvajaju lojalnost većine kupaca. Također je poznato da fizičke trgovine pružaju snažnije poticaje za ta iskustva od svojih online ekvivalenata. Iako je pandemija poboljšala online performanse za mnoge industrije, svaki se stručnjak slaže da fizička maloprodaja može pružiti iskustva koja online maloprodaja nikada neće moći oponašati.

Autor analize Nicholas Moore iz Storefronta očekuje da će fizička maloprodaja doživjeti još veći porast nakon pandemije kako se potrošači vraćaju na svoje stare staze potrošnje. Možda su bili sretni što su kupovali putem interneta, navodi Moore, ali mnogi još uvijek više vole biti u trgovini i dodirivati i isprobavati proizvode.

“Očekujemo da će 2022. trgovci uložiti velika sredstva u ponudu još impresivnijih, smislenijih i dojmljivijih iskustava u svojim fizičkim trgovinama. Uz sve više i više transakcija koje se odvijaju online, fizička maloprodaja nastavit će pomicati fokus s prodaje na davanje prioriteta dosezanju novih kupaca, izgradnji lojalnosti marki i prikupljanju podataka kako bi bolje razumjeli svog kupca”, zaključuje se u analizi.

To znači da se fizičkoj maloprodaji više ne radi o maksimiziranju svakog centimetra prostora u potrazi za prodajom. Trgovci će nastaviti mijenjati svoje fizičke strategije kako bi se povezali s kupcima te su uvjerenja kako će njihova digitalna ponuda pokriti svaki uočeni gubitak u prodaji. Iskustva u fizičkoj trgovini potiču internetsku prodaju pri čemu tehnologija igra sve ozbiljnu ulogu, uključujući proširenu stvarnost, live streaming i hibridna online offline korisnička putovanja, zaključuje se u analizi agencije Storefront.

MULTIFUNKCIONALNA RAZINA
S globalnih trendova vraćamo se u Hrvatsku. Kontaktirali smo naše domaće tvrtke koje su i na svjetskom tržištu postigle zavidan uspjeh sa svojim inovacijama i brzim odgovorima na promjene koje se zbivaju u maloprodaji. Tvrtke Sobočan i Promming redovito reprezentiraju Hrvatsku na vodećim svjetskim izložbama kao što je njemački EuroShop na kojem će se pojaviti i početkom iduće godine.

Dejan, Nikola i Franjo Sobočan

Osnivač i vlasnik tvrtke Sobočan, Franjo Sobočan, ističe kako je upravo FMCG sektor jedan od najzastupljenijih u njihovom portfelju i to potkrjepljuje primjerom da su u proteklom periodu opremili trgovine Ribole u Šibeniku i Kaštel Kambelovcu, ZOO Hobby u Trogiru i Rovinju, zatim Pet Network u Puli i Plovdivu u Bugarskoj, Studenac u Rijeci te Fructa Trade u Bosni i Hercegovini. Tome pridodaje kako već sada u najavi imaju niz trgovina čime će do kraja ove godine značajno proširiti ovu listu.

Kada je riječ o aktualnim trendovima u segmentu Shop Fittinga i Store Designea te što se u ovom trenutku najviše traži u Hrvatskoj, ali i na drugim tržištima, Sobočan odgovara: “Kako se mijenjaju navike kupaca tako se mijenjaju i trendovi pa tako one stop shop uzima zamah jer pruža mogućnost kupcu da sve što mu je potrebno pronađe na jednom mjestu. Zbog ekspanzije online trgovina maloprodajni lanci žele kupce vratiti u svoje prostore i stoga interijeri trebaju biti fleksibilniji nego ikad, omogućiti brze i lake izmjene rasporeda polica, izmjene sezona i integraciju marketinških aktivnosti i digitalnih elemenata u interijeru. Već u fazi planiranja tlocrta trgovine važno je predvidjeti zone koje će kasnije služiti za interakcije s kupcem, aktivacije brendova i sezonske ponude. Kupci s prostorom komuniciraju na sve brojnije načine te su sve zastupljeniji i digitalni elementi pomoću kojih kupac može saznati nešto više o proizvodu, pronaći recept ili ocijeniti svoje zadovoljstvo kupnjom ili uslugom. Posebno je zanimljiv omnichannel koji se u ovom slučaju odnosi na fuziju online i offline iskustva kupovine.”

TRENDOVI U OPREMANJU
Upravo se u prethodnom odgovoru očituje dodana vrijednost opreme za trgovine koja nije samo sredstvo koje ima funkciju izlaganja robe, već ima i multifunkcionalnu ulogu kao važan element kreiranja ugođaja za kupnju i iskustva za kupce. “Kupci danas s pravom očekuju više – doživljaj i ugođaj pri kupnji. Stoga, trgovci moraju zadovoljiti niz uvjeta kako bi ispunili očekivanja i potrebe svojih kupaca. Pritom je vrlo važna funkcionalnost prostora, zatim i korištenje novih tehnologija, kao i prilagođena in-store marketinška komunikacija. Isto tako, kupci su danas ekološki osvješteniji pa je održivost i zeleno poslovanje važan element koji bi trgovci trebali ugraditi u svoju poslovnu strategiju. Opremom u prostoru na više načina komuniciramo s korisnicima prostora i šaljemo važne poruke. Ako se kupac ugodno i dobro osjeća u prostoru, u njemu će se više zadržati pa tako i više potrošiti”, objašnjava Sobočan.

Kada je riječ o važnosti opreme za trgovine u cjelokupnom marketinškom identitetu trgovine iz Promminga naglašavaju kako vizualni identitet određene trgovine uvelike utječe na dojam potrošača jer se stvara stav o trgovini ali i proizvodu koji se nalazi na policama. “Kako bi definirali, izgradili i ojačali svoj brend, trgovine moraju uložiti i u opremanje prostora što podrazumijeva pažljivi odabir materijala i boja koji će stvoriti ugodnu atmosferu. Ono što je izuzetno bitno pri uređenju jeste segmentacija prostora na više različitih dijelova. Primjerice, dobro je da različiti odjeli (kozmetika, prehrana, odjel kućanstva i sl.) imaju određeni tip opreme koji je drugačiji od ostalih kako bi se kupci lakše snalazili u prostoru. Naša oprema osigurava vrhunsku prezentaciju proizvoda, no ujedno jamči sigurnu i ugodnu kupovinu. Ono na što bi svi trgovački lanci trebali obratiti pozornost kada opremaju svoj prostor jest da sistemi budu modularni jer se time osigurava fleksibilnost prilikom opremanja i tijekom korištenja opreme. Valja obratiti pozornost i na to da svi elementi koji su u prostoru omoguće dobru preglednost te pristupačnost prilikom kupnje”, poručuju iz Promminga dodajući kako je tržište danas preplavljeno raznim trendovima dok stalna dostupnost novih medija nudi širok spektar inspiracije i mogućnosti u opremanju trgovina.

Ipak, ističu kako često u određenom periodu jedan pravac uzme maha tako da se u ovom trenutku kao apsolutni trend može istaknuti kombinacija metala te drvenih dekora čime se postiže urbani industrijski ugođaj prostora. “Žičane police su također dio tog trenda kao i vizuali koji se integriraju direktno na police. Klijenti su također uočili velike prednosti u samoposlužnim blagajnama pa je i to postao sve češći zahtjev pri planiranju i realizaciji određenog projekta. Također, sve više kupaca želi i ‘kustomizaciju’ blagajničkih pulteva kako bi bili u skladu s ostalom opremom. Ono što se u posljednje vrijeme kristalizira kao veliki hit na tržištu su regali za rinfuzu i ‘refill corneri’ koji idu ukorak s brigom o očuvanju okoliša te ‘zero waste’ pokretom koji se temelji na životu bez stvaranja nepotrebnog otpada”, objašnjavaju iz ovog proizvođača opreme za trgovine.

Promming je u domaćem maloprodajnom sektoru snažno etablirani dobavljač opreme za trgovine, a tome u prilog najbolje govori podatak da surađuju s osam od deset vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. “Povjerenje koje nam svakodnevno ukazuju kada je u pitanju uređenje njihovih prodajnih prostora iznjedrilo je mnoštvo uspješnih projekata. Jedni od onih koji su nam ostali u posebnom pamćenju su opremanje nove Konzumove Maxi prodavaonice u Kappa centru u Osijeku te novog Tommy hipermarketa u sklopu Spot Shopping Parka u Planu. Izrada, isporuka i montaža kompletne opreme za više od 750 četvornih metara prostora uvijek je pozitivan izazov te prilika za rast i razvoj. Dugogodišnju suradnju imamo i s KTC-om te s ponosom možemo istaknuti da smo uspješno priveli kraju opremanje supermarketa u Čazmi i Pakracu”, navode iz tvrtke. Uz to, kao iznimno vrijednu ističu i suradnju s brzorastućim trgovačkim lancem Studencem koji se odlučio za novi TO GO koncept koji je upravo u suradnji s Prommingom doveo do realizacije koja se može vidjeti u Zagrebu na Novoj Cesti. Čakovečka tvrtka zaslužna je i za opremanje nedavno otvorenih prodavaonica diljem Hrvatske kao što su: Plodine – Supermarket Zelina, Metković, Vrbovec, Murter, Pirovac i Rogoznica; Vrutak – Samoborska cesta, Zagreb; Trgovina Krk – Gornji Kneginec; Maxi – Orašje; Bio Bio – Martićeva ulica, Zagreb i dr.

PROZOR U SVIJET
Kao što je ranije spomenuto, jedna od najvažnijih platformi za prezentaciju svjetskoj publici je sajam EuroShop koji se održava krajem veljače 2023. i na kojem tradicionalno nastupaju i vodeći hrvatski proizvođači u segmentu opreme za trgovine. Franjo Sobočan ističe kako u ovoj godini stavljaju fokus na promociju vlastitog brenda – premium kolekcije uredskog namještaja movo koji predstavljaju svjetskoj publici. “U okviru planiranih aktivnosti je između ostalog i otvorenje druge pop-up trgovine, nakon Berlina, ovaj puta u Amsterdamu. Želimo predstaviti movo nizozemskom tržištu, na kojem vjerujemo da ima izniman potencijal. Također, planiramo i interaktivnu izložbu za movo u Hamburgu. Što se tiče sajamskih prezentacija svakako ćemo sudjelovati na njemačkom M.O.W. sajmu, kao i na najvećem svjetskom sajmu uredskog namještaja ORGATEC 2022 u Kölnu. Za iduću godinu u planu su nam predstavljanja i na IMM sajmu te retail sajmu EuroShop 2023 u Njemačkoj”, navodi Sobočan.

U Prommingu također planiraju nastup u Düsseldorfu navodeći kako se izuzetno vesele EuroShopu 2023 kako bi potencijalnim partnerima, uz svoj standardni proizvodni asortiman, predstavili i neke nove proizvode na kojima su radili. “Među njima bismo istaknuli nekoliko tipova blagajne s pokretnim trakama što smo razvijali tijekom prethodnog razdoblja, a posebno ćemo naglasak staviti na hibridnu blagajnu koja se iz poslužne lako pretvara u samoposlužnu. Vjerujemo da je to jedan od proizvoda koji će u budućnosti biti vrlo tražen. Sljedeći interni projekt na kojem vrlo intenzivno radimo te vjerujemo da će u skorijem periodu ugledati svijetlo dana su webshop i 3D konfigurator pomoću kojih će naši kupci moći sami odabirati proizvode koji su im potrebni za opremanje određenog objekta te putem online platforme obaviti njihovu kupovinu”, najavljuju iz čakovečke tvrtke.

POSLOVANJE U PANDEMIJI
U kontekstu aktualnih ekonomskih nestabilnosti koje se prelijevaju sa svjetskog tržišta u sve sektore, željeli smo doznati i kako su se pandemija te poremećaji u globalnom lancu opskrbe odrazili na potražnju za njihovim proizvodima i rješenjima. “Zbog neizvjesnosti uslijed pandemije očekivano je pala potražnja i za našim proizvodima. Mnogi naši dugogodišnji partneri stavili su na čekanje već planirane projekte, neki su i otkazani. Nasreću, već 2021., a posebno ove godine vratio se optimizam, poslovni procesi vraćaju se u pretpandemijsko vrijeme pa su i narudžbe povećane. Ipak, pandemija i lockdown, uz brojne izazove, donijela nam je i nešto dobro – naš vlastiti proizvod movo koji je osmišljen i realiziran baš u pandemiji kao odgovor na izazove rada od kuće. Vrlo brzo prihvaćen je i prepoznat na tržištu kao odlično rješenje za fleksibilan radni prostor u kući ili u uredima. Dodatno, smanjenje poslovnih aktivnosti na tržištu iskoristili smo za unaprjeđenje internih procesa te digitalizaciju poslovanja”, objašnjava Sobočan.

Kada je riječ o poremećajima u globalnom lancu opskrbe te rastu cijena sirovina, Sobočan ističe kako je kašnjenje isporuka, kao i drastičan rast cijena sirovina, utjecalo i na njihovu politiku cijena pa su i oni kao proizvođač bili primorani korigirati cijene.

“Nasreću, to su naši dugogodišnji partneri, ali i novi kupci prihvatili jer su svjesni stanja i okolnosti na tržištu. Ono što svi priželjkujemo i čemu se nadamo je stabilizacija tržišta sirovina i pad cijena”, ističe direktor tvrtke iz Murskog Središća.

U Prommingu kažu kako su oni nasreću taj period pandemije i zatvaranja prebrodili bez velikih turbulencija.

“Naime, svi naši stalni kupci su tijekom cijelog tog perioda normalno funkcionirali te nije došlo do poremećaja u njihovim investicijskim planovima. To smo vrijeme ujedno iskoristili i za razvijanje novih proizvoda među kojima su se prije svega istaknule higijenske stanice i dispenzeri za dezinfekciju, kao i Coffe TO GO pultevi. Ipak, ono što nas nije zaobišlo su poremećaji u globalnom lancu opskrbe te rast cijena sirovina. Međutim, nakon kraćeg perioda privikavanja na postojeću situaciju uspješno smo se snašli te i dalje radimo istim obujmom. Valja naglasiti da nam se u ovom periodu povećala potražnja za opremanjem skladišnih prostora jer kupci povećavaju svoje zalihe pa imaju veću potrebu za skladišnom opremom. Iako je situacija na tržištu i dalje neizvjesna vjerujemo da će nepovoljni utjecaji u periodu koji se nalazi pred nama slabiti te da ćemo postići očekivani rast i razvoj u našim poslovnim aktivnostima”, optimistični su u Prommingu.

Svi se nadamo nekim mirnijim tokovima koje smo spomenuli na početku. Potrošačke navike se mijenjaju, ali nitko od nas ne želi biti panični potrošač. Nikome to dobra ne donosi. Nadamo se da će se svi ti tokovi i skokovi smiriti, da će razum prevladati kako bi se poslovanje moglo dići na novu razinu kreirajući inovacije i bolje iskustvo za potrošače sutrašnjice.