Žitarice za doručak – Stabilna količinska prodaja

U protekloj godini kategorija žitarica za doručak zabilježila je stabilnu količinsku prodaju u odnosu na isti period prošle godine.

Kategorija žitarica za doručak uključuje cornflakese, muesli te žitarice za doručak. U protekloj godini, zaključno s prosincem 2022. godine, kategorija žitarica za doručak bilježi stabilnu količinsku prodaju u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći udio u količinskoj prodaji ima segment muesli s 55%, na drugom mjestu smjestile su se žitarice s 33% udjela, a na kraju dolazi cornflakes s 13%. U spomenutih godinu dana segmenti muesli i cornflakes zabilježili su rast količinske prodaje u odnosu na isti period prošle godine, dok segment žitarica u isto vrijeme bilježi pad količinske prodaje.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, primjećujemo kako se čak 72% ukupne količinske prodaje kategorije žitarica za doručak ostvaruje kroz moderne formate u koje ulaze hipermarketi (>2.500 m2) i supermarketi (301 – 2.500 m2), dok manji udio, od 28% količinske prodaje, prolazi kroz trgovine mješovitom robom i drogerije (<300 m2).

U analiziranih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, promatrajući količinski, vodeća tri proizvođača zastupala su 29% prodaje kategorije žitarica za doručak. Abecednim redoslijedom oni su: Bruggen, Nestle i Podravka.

Prethodni članakČokolino Dark za idealan početak dana
Sljedeći članakCijene jaja u EU snažno padaju, Hrvatska i dalje pri vrhu