zoran-jankovic-midi1Agrokor jedini može ponuditi pravu cijenu i premiju za Mercator te međusobnu sinergiju, obrazlaže ljubljanski gradonačelnik, kandidat za slovenskog premijera i bivši čelnik Mercatora Zoran Janković

Ljubljanski gradonačelnik i nekadašnji čelnik Mercatora Zoran Janković u intervjuu za slovenski poslovni dnevnik Finance rekao je da je odluka o prodaji Mercatora Agrokoru već donesena. Agrokor jedini može ponuditi pravu cijenu i premiju za Mercator te međusobnu sinergiju, obrazlaže Janković.

Dodao je da prodaju ne podržava te da bi radije vidio kako Mercator preuzima Konzum. Presudit će cijena, zaključio je ljubljanski gradonačelnik i kandidat za slovenskog premijera kao predsjednik stranke Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija.

Janković vjeruje da će Ivica Todorić ispuniti obećanje o poštivanju ugovora sa sadašnjim Mercatorovim dobavljačima u iduće tri godine te da nečće povećavati udjel Agrokorovih proizvoda na polica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

“Todorić je na početku priče bio negativac, a sada ima priliku da to promijeni, prije svega otvaranjem tržišta za Mercatorove slovenske dobavljače. Uostalom, udjel proizvodnje u prihodima mu je 13 posto, tako da ne vidim probleme”, dodao je Janković.

Finance navode da će se danas sastati predstavnici Mercatorova financijskog savjetnika Societe Generalea, Agrokora i njegovog financijskog savjetnika JP Morgana. Nakon sastanka trebalan bi se zanti cijena koju će Agrokor platiti za preuzimanje Mercatora.

Bankarski konzorcij i Pivovarna Laško su prošlog tjedna, kao vlasnici Mercatora, odlučili da će u iduća tri tjedna ekskluzivno pregovarati s Agrokorom, koji je ponudio najveći iznos od četiri zainteresirana kupca –  221 euro za dionicu. Vodstvo Mercatora pri tome naglašava da je nužno sklopiti odgovarajući ugovor kojim bi se otklonio rizik refinanciranja i mogući drugi rizici.

Vodstvo Mercatora je kao preduvjet za potpuru aktivnsotima oko prodaje postavilo sklapanje dva ugovora: između Mercatora i konzorcija kupaca kako bi se regulirali međusobne materijalne i procesne obveze, te između Mercatora i konzorcija prodavača kako bi se uklonili rizici refinancaranja i mogućih drugih povezanih rizika.

Uprava Mercatora također upozorava da prilikom odluke o prodaji treba uvažiti da je Agrokor najveći regionalni suparnik Mercatora. Prihvaćanjem Agrokorove ponude Mercator bi postao tek jedna od Agrokorovih povezanih kompanija.

Zato čelnici Mercatora upozoravaju na rizike oko provedbe transakcije, prije svega s aspekta zaštite konkurencije u četiri države u koje trenutno posluju i Agrokor i Mercator.

“Rizici oko provedbe transakcije mogli bi Grupi Mercator i njenim dioničarima, zaposlenima i drugim dionicima prouzročiti nenadoknadivu štetu”, navodi se u pismu što su ga prošlog tjedna potpisali predsjednik Uprave Mercatora Žiga debeljak i članica Uprave Melita Kolbezen.

U sjeni prodaje većinskog udjela u Mecatoru slovenski trgovački lanac u utorak je dobio odobrenje za preuzimanje srbijanskog lanca supermarketa Familija. Ugovor o preuzimanju potpisan je krajem srpnja, a odlukom regulatora postaje punovažan. S tim je Marcator dobio 22.000 kvadratnih metara prodajnog prostora i 300 zaposlenih. Mercator sada zapošljava oko 5000 radnika i jedan je od najvećih poslodavaca u Srbiji.

Şrbijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja objavio je da ovim preuzimanjem Mercatorova srbijanska tvrtka kćer, Mercator S, preuzima poziciju drugog najvećeg trgovca u Srbiji. Prezimanjem Familije prodajna mreža proširena je na krajeve Srbije u kojima Mercator do sada nio bio prisutan – na Zaječar, Valjevo, Pirot, Užice, Bajinu Baštu, Bor i Knjaževac. (Bankamagazin)