Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku prosječna je mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama, isplaćena za prosinac prošle godine, iznosila 5.716 kuna što je 1,5% više nego za studeni i 2,9% više nego za prosinac 2013. godine.

S obzirom na deflacijska kretanja realan je rast neto plaće bio još izraženiji: 2,4% na mjesečnoj i 3,4% na godišnjoj razini.

Istodobno je prosječna mjesečna bruto plaća iznosila 8.067 kuna s nižim rastom u odnosu na neto plaću (nominalno 0,3% na mjesečnoj i 0,8% na godišnjoj razini), navodi se u analizi Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Plaća za prosinac prošle godine isplaćena je u siječnju ove godine, pa su se u tom slučaju primijenile izmjene odredbi poreza na dohodak kojima je, zbog povećanog neoporezivog dijela plaće i izmjene poreznih razreda, omogućen porast neto plaće za većinu zaposlenih.

Zbog toga je došlo do izraženijeg porasta neto plaće u odnosu na bruto plaću, a istodobno je i prosječan udio neto plaće u bruto plaći povećan na 70,9% (1,5 postotnih bodova više nego u prosincu 2013. godine).

Cijelu je prošlu godinu obilježavao vrlo blagi trend rasta nominalnih plaća, pa je praktički riječ o njihovoj stagnaciji. Naime, prosječna je mjesečna bruto plaća po zaposlenom u 2014. godini iznosila 7.954 kune, što je 15 kuna više nego u 2013. godini, a istodobno je prosječna neto plaća iznosila 5.534 kune, što je 19 kuna više nego 2013. godine.

Ipak, s obzirom da su prošle godine potrošačke cijene zabilježile pad i to za 0,2%, realne su plaće porasle za oko 0,5%.

Riječ je o prvom realnom rastu bruto plaća od 2008. godine, a neto plaća od 2009. godine. Unatoč tom blagom rastu u prošloj godini, realne su plaće još uvijek oko 5% niže u odnosu na razinu iz 2008. godine.

U odnosu na nama slične zemlje, Hrvatska se s bruto plaćom od 1.052 eura i neto plaćom od 746 eura u prosincu prošle godine i nadalje nalazila pri samom vrhu.

Pritom je prosječna mjesečna bruto plaća viša od tisuću eura isplaćena u Sloveniji (1.569 eura), Hrvatskoj te po prvi put u Poljskoj (1.037 eura) i to kao rezultanta visokoga rasta plaća u prosincu u toj zemlji (9,7% na mjesečnoj, a 4,7% na godišnjoj razini).

Istodobno je bruto plaća u Mađarskoj iznosila 818 eura, u Crnoj Gori 734 eura, u Srbiji 566 eura, a u Bugarskoj 442 eura.

Kako se u nas ove godine ne očekuju bitni pomaci na tržištu rada niti znatniji odmak od gospodarske stagnacije, u HGK očekuju kako će zbog toga izostati i mogućnost promjene tendencije u kretanju bruto plaća.

Ipak, povoljnija kretanja očekuju se u slučaju razine i dinamike neto plaća s obzirom na promjene u oporezivanju dohotka koje su stupile na snagu početkom ove godine.

Očekujemo da će to dati blagi pozitivni doprinos kretanju osobne potrošnje, a time i ukupnim naporima usmjerenim na izlazak zemlje iz dugogodišnje krize.

“Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena za prosinac prošle godine iznosila je 5.716 kuna, što je 1,5% više nego za studeni i 2,9% više nego za prosinac 2013. godine. Takvom rastu ponajprije su doprinijele izmjene odredbi poreza na dohodak koje se odnose na povećanje neoporezivog dijela plaće i promjene poreznih razreda. Očekujemo da će to dati blagi pozitivni doprinos kretanju osobne potrošnje tijekom godine, ali kako se ne očekuju bitni pomaci na tržištu rada u okolnostima gospodarske stagnacije, izostat će i mogućnost promjene tendencije u kretanju bruto plaća”, komentira direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.